Jeste li znali? Vlaku treba 1500 metara da se zaustavi, a najviše se nesreća događa zbog slušalica u ušima

Morate li na putu do škole prijeći preko pruge? Ako ne poštujete prometna pravila i prometnu signalizaciju, to može biti vrlo opasno, napominju iz HŽ infrastrukture u priopćenju kojeg su poslali povodom početka nove školske godine.

“I slušalice u ušima mogu biti opasne. I razgovor mobitelom u blizini pruge. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa. Ne čujete ni vlak koji stiže. A mobitel vam odvraća pozornost. Budite oprezni. Upozorite i prijatelje na to. I zapamtite, vlak je uvijek brži!”, stoji u priopćenju koje je izdao HŽ.

Školsko zvono u ponedjeljak 6. rujna označit će početak još jedne školske godine, što znači da će tisuće djece biti na prometnicama, a mnoga od njih na putu do škole morat će proći i uz željezničku prugu ili preko nje.

Mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta, bilo da je riječ o željezničko-cestovnim bilo o pješačkim prijelazima, sigurna su za korištenje. Nažalost, zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije i dalje se događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli.

“Vrlo je važno da djeca u školu krenu na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazila preko pruge”, dodaju iz HŽ-a.

HŽ Infrastruktura već više od 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“, ponavljajući i ističući informacije za koje će mnogi reći da ih znaju, ali praksa potvrđuje da ih treba ponoviti:

  • Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže.
  • Opasno je po život kretati se uz prugu ili preko pruge sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, a mobitel vam odvraća pozornost od potencijalne opasnosti.
  • Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštivanje prometnih znakova i prometne signalizacije prugu prijeći tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, trebate dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.
  • Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza.
  • Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je to da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena.

HŽ Infrastruktura poziva sve roditelje i nastavnike da djeci ukažu na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Poziva i svu djecu da budu primjer jedni drugima i odgovorno se ponašaju.

Komentiraj