Jeste li ikada kušali Mjesečeve kolačiće? Danas je dan kada biste trebali

U utorak se obilježeva jedan od važnih tradicionalnih praznika iz dugoj povijesti kineske kulture, Praznik jeseni. Na taj se dan obitelji obično okupljaju te piju čaj i jedu mjesečeve kolačiće.

Riječ je o kineskoj žetvenoj svečanosti koja se tradicionalno obilježava 15. dana osmog mjeseca po lunarnom kalendaru te se uvijek podudara i s pojavom punog mjeseca. Godine 2006. proglašen je zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom. u Kini je državni praznik, dok je na Zapadu poznat ponajviše po Mjesečevim kolačićima.

‘Mooncakes’ su male pite s bogatim punjenjem. U starim su se vremenima kolači prinosili kao dar Mjesecu da bi kroz stoljeća postali najomiljenija i najpopularnija kineska hrana u ovom doba godine. Tradicionalni nadjevi za Mjesečeve kolačiće rade se s pastom od graha, oraščićima, suhim voćem i usoljenim žumanjkom pačjeg jajeta.

Pixabay

Prema legendi, Mjesečevi kolačići ime su dobili po kineskoj božici Mjeseca Chang’e, ženi mitološkog heroja Hou Yia. Oni su živjeli u vrijeme kad je na nebu bilo deset sunaca, a Hou Yi s neba je skinuo njih devet. Moćni bog je Houa Yija za to nagradio eliksirom besmrtnosti kojeg nije želio odmah konzumirati  jer nije namjeravao postići besmrtnost bez svoje voljene žene. Legenda kaže da je Chang’e popila eliksir dok je njen suprug bio u lovu, kako bi spriječila učenika Hou Yija, koji je provalio u njihovu kuću, da ga ukrade. Zatim je poletjela u nebo izabravši Mjesec kao svoje sjedište. Hou Yi u vrtu je izložio kolače koje je Chang’e voljela u nadi da će se ona jednom vratiti.

 

Komentiraj