Većina mjesta za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017. je popunjena, objavio je u utorak Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje nakon što su objavljene konačne rang-liste za upis kandidata u jesenskom upisnom roku.

Liste su objavljene na mrežnoj stranici http://www.postani-student.hr/ u utorak, 20. rujna, a nakon provedenoga ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo 8670 mjesta.

Za preostala upisna mjesta, u jesenskom roku se prijavilo 7436, a pravo upisa ostvarilo je 3739 kandidata, ističe Agencija.

Prema omjeru broja prijava prvoga prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su bili: Radiološka tehnologija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), Radna terapija (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), Fizioterapija (Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku), Sanitarno inženjerstvo (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu), Medicinsko-laboratorijska dijagnostika (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu).

Upisi za buduće studente počinju u srijedu, 21. rujna godine i traju do datuma koji odrede visoka učilišta.

Agencija podsjeća kako je, prema podatcima Središnjeg prijavnog ureda, studijske programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, a pravo upisa ostvarilo je 29 590 kandidata.

Agencija navodi kako Hrvatska dobiva, kada se ovom broju dodaju ostvarena prava upisa u jesenskom roku, u akademskoj godini 2016./2017., više od 30 tisuća brucoša.

Sve dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama http://www.studij.hr/ ihttp://www.postani-student.hr/, navodi Agencija.

Komentiraj