Jesenska priča u Brtonigli uz dvije tradicionalne manifestacije

S dolaskom prvih hladnih dana, okusi postaju jasniji, intenzivniji i odlučniji. Nakon svježeg i laganog ljetnog razdoblja, zvijezde stolova ponovno postaju krem juhe od buče, tjestenina s gljivama ili tartufima, pečenje, pirjano meso i mirisni deserti.

Situacija s pandemijom protekle je godine na trenutak prekinula tradiciju Općine Brtonigla i valorizaciju brojnih  šumskih plodova, no ove se jeseni vraćaju ‘Dani gljiva’ i ‘Okusi jeseni’.

U organizaciji mikološkog društva Boletus održat će se Dani gljiva. Manifestacija će biti otvorena za javnost, ali će ulaz biti dozvoljen jedino onima koji posjeduju EU covid potvrdu, kako bi se poštivale propisane epidemiološke mjere.

Dani gljiva počinju u subotu ujutro i traju sve do nedjelje u kasnim poslijepodnevnim satima. Za tu prigodu na brtoniškom trgu, ‘niknuti’ će šator koji će kroz dva dana manifestacije posjetiteljima ponuditi neizostavnu izložbu gljiva na kojoj će biti veliki broj primjeraka jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva.

TZ Općine Brtonigle

Svoj dolazak su potvrdila i razna gljivarska društva koji će se natjecati u branju gljiva, a ujedno vrlo zanimljivo i ukusno će biti natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića.

Osim u strogom centru Brtonigle, jesenska priča će se proširiti i u lokalnim konobama i restoranima diljem navedene općine. Riječ je o gourmet manifestaciji ‘Okusi jeseni’, događaju koji uključuje jesenske plodove kao što su tartufi, gljive, buče, dunje, kesteni, šipak nar, crveni radič…. i sljubljuje ih u posebno osmišljene menije koji će se nuditi po promotivnim cijenama, uz dodatak lokalnih ulja i vina.

“Zbog velikog iskazanog interesa događaj će trajati do 21. studenoga. Stoga, u narednim tjednima posjetite Brtoniglu i uživajte u ‘Okusima jeseni u lokalnim konobama i restoranima (Food & Wine Primizia, Konoba Astarea, Konoba Morgan i Konoba Silvano). Otkrijte specijalne jelovnike na bazi jesenskih plodova i prepustite se iskušenju”, poručuju iz Turističke zajednice Općine Brtonigle.

TZ Općine Brtonigle

Komentiraj