Stigla je jesen i na sve više mjesta po gradovima možemo naći štandove s kestenima. Omiljena je jesenja poslastica mnogih ljudi, a mi vam u nastavku donosimo zanimljive informacije o kestenima i dva načina kako ih pripremiti kod kuće.
Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C.
Općenito se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten nije za jelo, a posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka, prenosi portal Vitamini.hr.
Odličan su izvor vitamina C, i elemenata u tragovima, poput bakra i mangana. Zanimljivo je kako su upravo kesteni jedini izvor vitamina C među orašastim plodovima.
Raspon jela s kestenima ogroman je – preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Osim toga, kesten pire, kao jedna od omiljenih poslastica od kestena, može poslužiti i za pripremu maštovitih toplih bezalkoholnih i alkoholnih napitaka od kestena.
Od kestena se može pripremati i med. Kestenov med je iznimno ljekovit, poboljšava cirkulaciju, štiti jetru i pomaže kod gastritisa. U narodnoj medicini se upotrebljava i čaj od kestena koji pomaže u liječenju hripavca, bronhitisa, astme i sličnih respiratornih tegoba.
Kesten se stoljećima konzumirao kao jednostavan pripravak s mlijekom. 1882. godine francuski istraživač Clement Faugier prvi je spojio kestenov med, mlijeko i vaniliju, što je stoga preteča svih današnjih slastica od kestena.
Kako ispeći kestene u pećnici?
Kad kupujete kestene obratite pozornost na plodove koji su veći, sjajni, bez oštećenja i rupica na ljusci. Pripazite i da ih ne čuvate na sobnoj temperaturi jer će doći do razvoja plijesni. Čuvajte ih na hladnom mjestu, najduže dva tjedna te redovito odvajajte plodove na čijoj su se ljusci pojavile rupice.
Koru kestena potrebno je zarezati u obliku jedne duže linije ili križića, a dobro pripazite da to radite s oštrim nožem kako se ne biste ozlijedili. Nakon što se ih zarezali, kestene stavite u lonac s vodom i kuhajte ih dok voda ne proključa. Potom ih ocijedite i stavite u posudu za pečenje, pa ih u zagrijanoj pećnici na 220°C pecite oko 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.
Pečenje kestena u tavi
Na početku je, kao i kod prvog primjera, kestene potrebno zarezati poprečnom linijom ili linijama koje čine križić. Dno tave prekrije se krupnom soli, a sol i kesteni trebali bi biti ravnomjerno raspoređeni. Nakon što su gotovi, zamotajte ih u kuhinjski krpu i ostavite da odstoje 5 minuta.
Kuhani kesteni
Kestene najprije dobro operite, a potom ih zarežite kao i u prethodnim receptima. Stavite ih u lonac s posoljenom vodom i kuhajte oko pola sata. Ako su kesteni veći, bit će potrebno više vremena za kuhanje.
Kesteni iz mikrovalne
Zarežite poprečno kestene i stavite ih u staklenu posudu. U drugu staklenu posudu ulijte vodu i zajedno ih stavite u mikrovalnu. MIkrovalnu namjestite na najjaču temperaturu i pecite kestene 4 do 5 minuta. Nakon toga ih stavite na 5 minuta u papirnatu vrećicu ili krpu i pustite da se ohlade. Dobar tek!
Komentari