JERUZALEM UN raspravlja o rezoluciji kojom bi poništio Trumpovu odluku

epa

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja o nacrtu rezolucije kojom bi poništilo odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema službenom prijestolnicom izraelske države, prenose agencije u subotu.

Egipat je u subotu podijelio tekst koji su agencije  AFP i Reuters dobile na uvid, u kojemu se traži povlačenje jednostrane odluke Sjedinjenih Država. Nacrt rezolucije mogao bi se podnijeti na glasanje već u ponedjeljak.

Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom potaknula je gnjev Palestinaca, prosvjede u muslimanskom svijetu i gotovo jednodušnu osudu međunarodne zajednice.

U nacrtu rezolucije ističe se da se status Jeruzalema “mora riješiti pregovorima” te se izražava “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jeruzalemu”, ne spominjući izrijekom SAD.

U tekstu se usto ističe da “nijedna odluka i djelovanje kojima se želi promijeniti narav, status i demografska slika” Jeruzalema “nemaju pravnog učinka, ništavni su, nevažeći i moraju se poništiti”.

Nacrt rezolucije “poziva sve države da se suzdrže od otvaranja svojih diplomatskih misija u svetome gradu Jeruzalemu, u skladu s rezolucijom VS UN-a 478 iz 1980”.  Rezolucija 478 određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna i poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael koji je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema.

Palestinci žele da prijestolnica njihove buduće neovisne palestinske države bude istočni Jeruzalem koji je Izrael okupirao 1967. te  cijeli grad smatra svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom i želi da u njemu budu sva strana veleposlanstva.

Diplomati očekuju da će SAD uložiti veto na tu rezoluciju koja bi trebala dobiti potporu ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti.

Komentiraj