epa

JERUZALEM Pompeova otrovna strelica demokratima

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u srijedu iz Jeruzalema uputio neskrivenu otrovnu strelicu američkim demokratima o antisemitizmu, nakon spornih izjava jedne muslimanske zastupnice o američkoj podršci Izraelu.

“Sve zemlje, posebice na zapadu, moraju se usprotiviti mračnom valu antisemitizma koji je u porastu u Europi i Sjedinjenim Državama”, izjavio je Pompeo u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Nažalost u Sjedinjenim Državama čuli smo antisemitske izjave i u našoj prijestolnici”, dodao je aludirajući na bučnu raspravu koja potresa Demokratsku stranku.

Ilhan Omar, jedina zastupnica u Kongresu koji nosi hidžab, upozorila je krajem veljače da neki lobiji vrše jaki pritisak u korist jedne strane zemlje, govoreći o organizaciji AIPAC.

Benjamin Netanyahu i Mike Pompeo bi trebali sljedećeg tjedna u Washingtonu održati govore na godišnjem skupu AIPAC-a, moćnog proizraelskog lobija u Sjedinjenim Državama.

Uslijedile su brojne kritike stereotipa dvostruke vjernosti židova, koji nisu lojalni zemlji u kojoj žive. U odgovoru na polemiku Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrati, odobrio je rezoluciju kojom osuđuju govor mržnje općenito, a ne konkretne antisemitske izjave demokratske zastupnice.

Ilhan Omar je glasala za tekst koji “osuđuje antisemitizam kao izraz netrpeljivosti, suprotan vrijednostima i težnjama koje određuju američki narod, te osuđuje antimuslimansku diskriminaciju, kao i netoleranciju prema bilo joj manjini”.

Ali predsjednik Trump je iskoristio kontroverzu i optužio Demokratsku stranku da je postala antižidovska i antiizraelska.

Komentiraj