Jeruzalem će se u petak naći pred velikim sigurnosnim i logističkim izazovom, primajući veliki broj svjetskih državnika koji stižu na ispraćaj bivšeg izraelskog predsjednika i premijera Shimona Peresa koji je umro u srijedu u dobi od 93 godine.

Među svjetskim čelnicima na posljednjem ispraćaju dobitnika Nobelove nagrade i posljednjeg iz naraštaja političara koji su bili svjedocima stvaranja izraelske države 1948. bit će i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potvrdio je u četvrtak njezin ured.

Poduži popis državnika uključuje američkog predsjednika Baracka Obamu i bivšeg predsjednika Billa Clintona, francuskog predsjednika Francois Hollandea i bivšeg šefa države Nicolasa Sarkozyja, njemačkog predsjednika Joackima Gauka, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, britanskog princa Charlesa i španjolskog kralja Filipa VI., kanadskog premijera Justina Trudeaua, australskog premijera Malcolma Turnbulla i meksičkog Enriquea Penu Nieta, te britanskog i austrijskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i Sebastiana Kurza. Na popisu su i slovenski predsjednik Borut Pahor i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Nije još poznato hoće li u petak na nacionalnom groblju na brdu Herzl biti i palestinska delegacija. Ni dolazak pape Franje o kojem su u srijedu pisali izraelski mediji još nije potvrđen.

Većina stanovnika Izraela moći će pratiti posljednji ispraćaj na velikim ekranima.

Prijem brojnih državnika Izraelu će zadati velike glavobolje kada se radi o organizaciji i sigurnosti. “Radi se o operaciji dosad neviđenih razmjera”, rekao je za agenciju France presse šef policije Roni Alsheikh. U zemlji konstantno suočenoj sa sigurnosnim izazovima, dvodnevni događaj mobilizirao je oko sedam tisuća policajaca.

Izrael nije bio suočen s takvim događajem sve od pogreba ubijenog premijera Yitzhaka Rabina 1995., koji je zajedno s Peresom i palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom bio dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994.

Jeruzalem je već od četvrtka pod velikim sigurnosnim pritiskom jer se tijekom dana ispred izraelskog parlamenta Knesseta od Peresa opraštaju političari i građani.

Peres će u petak imati državnički pogreb na groblju na brdu Herzl u Jeruzalemu na kojemu se pokapaju izraelski predsjednici, premijeri i predsjednici parlamenta te zaslužni građani po odluci izraelske vlade. Njegovo posljednje počivalište bit će samo nekoliko metara udaljeno od Rabinovog, u dijelu pod nazivom “Veliki vođe nacije”.

Zbog ceremonije posljednjeg ispraćaja, brdo Herzl kao i veliki dio Jeruzalema bit će doslovce odsječeni od svijeta.

Veteran svjetske politike i jedan od najvećih državnika modernog doba Shimon Peres preminuo je u srijedu u bolnici u Tel Avivu, dva tjedna nakon teškog moždanog udara.

Peres je bio gorljivi zagovornik mira i dijaloga s Palestincima. Bio je sudionik gotovo svakog većeg događaja u Izraelu od osnivanja te države 1948., ministar u desetak vlada i predsjednik države.
Reputaciju mirotvorca donio mu je mirovni sporazum iz Osla 1993. sklopljen s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) za što je i dobio Nobelovu nagradu za mir.

Među palestinskim stanovništvom zapamćen je dvojako. Priznaju mu mirovnu retoriku, ali naglašavaju da je htio da Izrael diktira uvjete mira. Ističu i njegovu ulogu u gradnji židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Komentiraj