EPA/STRINGER

Jemenska policija osujetila dva bombaška napada uoči mirovnih pregovora

Jemenska policija je priopćila da je osujetila dva bombaška napada u južnoj luci Adenu u nedjelju rano ujutro, dan prije početka mirovnih pregovora u svrhu okončanja sukoba koji je tu zemlju pretvorio u vojnu frontu regionalnog rivalstva Saudijske Arabije s Iranom i prouzročio jednu od najgorih humanitarnih kriza.

Policija na kontrolnoj točki je otvorila vatru na automobil koji je vozio velikom brzinom i zatim eksplodirao. Pritom je ranjeno najmanje pet policajaca, od kojih je jedan kasnije umro u bolnici, rekao je bolnički izvor.

Policijski časnici također su deaktivirali automobil bombu nedaleko od zračne luke u sjeveroistočnom dijelu Adena, dodala je policija.

Snage sigurnosti zatvorile su to područje i u tijeku je istraga.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za planirane napade.

U ponedjeljak bi pod pokroviteljstvom UN-a u Kuvajtu trebali početi mirovni pregovori između predstavnika jemenske vlade, koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i njezinih šijitskih protivnika Huta koje podržava Iran.

U sukobu je do sada poginulo više od 6200 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Saudijska koalicija je u ožujku 2015. započela zračne udare protiv šijitske manjine odane bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu kako ne bi preuzeli kontrolu nad zemljom.

Komentiraj