epa

JEMEN U zračnom napadu 51 žrtva

Više od 50 osoba, među kojima četrdesetero djece, poginulo je prošlog tjedna u Jemenu u napadu koalicije pod saudijskim zapovjedništvom, objavio je u utorak  Crveni križ.

Ta vojna koalicija od ožujka 2015. intervernira u Jemenu kako bi pomogla vlastima u sukobu s pobunjenicima koji su preuzeli velika područja teritorija, među kojima je i glavni grad Sanu.

U ratu koji od tada traje poginulo je 10.000 ljudi i stvorila se najteža humanitarna kriza u svijetu, prema procjeni Ujedinjenih naroda.

Devetog kolovoza u zračnom napadu na autobus koji se kretao tržnicom grada Dahyan u pokrajini Saada, koja je pod kontrolom proiranskih Hutija, šijitskih muslimana ubijeno najmanje 40-ero djece.

To krvoproliće je izazvalo val međunarodnih osuda i pozive ne pokretanje istrage.

U utorak je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) predao nove podatke o tragediji u priopćenju objavljenom u Sani o 51 poginulom, među kojima 40-ero djece i 79 ranjenih, među kojima 56 djece.

Većina poginulih je pokopana u ponedjeljak u gradu Saadi, uporištu pobunjenih Huta, na sjeveru Jemena. Tada su tisuće Jemenaca došle izraziti ogorčenost izvikujući slogane protiv Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

Komentiraj