Snage jemenske vlade i šijitski pobunjenici Huti borili su se u nedjelju blizu strateškog tjesnaca Bab el Mandeba, gdje je u zadnja dva dana poginulo 68 pobunjenika i vojnika, rekli su vojni izvori.

Snage odane predsjedniku Abd Rabu Mansuru Hadiju koje su u subotu osvojile Dhubab, 30 km od tjesnaca, na ulazu u Crveno more, pokušavale su vratiti punu kontrolu nad obližnjom velikom vojnom bazom u koju su ušle dan ranije, dodaju izvori.

Vojna baza Al Omari, za koju se vode borbe, u gorskom je području ponad ceste koja ide uz obalu od Bab el Mandeba do Dhubaba i otvara put prema Hodeidi, velikom lučkom gradu na Crvenom moru koji je u rukama pobunjenika.

Trinaest vladinih vojnika, među kojima general, poginulo je u borbama od subote, rekao je za AFP zapovjednik, general Abdel Aziz al Magidi.

Usto, u zadnja dva dana 55 pobunjenika je poginulo a 72 su ranjena, rekli su vojni izvori, a te podatke su potvrdili medicinski izvori u vojnoj i u javnoj bolnici, kamo su dovezena trupla i ranjenici.

I pet civila je poginulo u nedjelju u eksploziji mine u zapadnom predgrađu grada Taeza, na jugozapadu, koji su prije dva tjedna oslobodile vladine snage, rekli su mjesni čelnik i bolnički izvor.

U ratu u Jemenu, gdje je Arapska koalicija u ožujku 2015. pokrenula zračnu kampanju na pobunjene Hute koji su šijiti i pomaže im Iran, zemlja šijitskog islama, poginulo je više od 7000 ljudi, a gotovo 37.000 je ranjeno, navodi UN. Dosad su propali svi napori da se sukob riješi mirnim putem.

Komentiraj

PREKOEPA/YAHYA ARHAB
Podijeli objavu
Prethodni članakCroatia Cup: Hrvatska – Tunis 35-30
Sljedeći članakFELJTON Opomena iz Hirošime
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.