Jelinić: “Nacionalu je sadržaj kralj, najutjecajniji smo jer ne podilazimo oglašivačima”

Nacionalu je sadržaj kralj. Najutjecajniji smo u zemlji, a to smo postigli kvalitetnim sadržajem na koji se ne može utjecati. Otkad je Nacional 17. prosinca 2014. nastavio izlaziti, etablirali smo se i postali utjecajniji nego ikad, izjavio je direktor i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u intervjuu riječkom studiju Hrvatske radiotelevizije (HRT).

U gotovo polusatnom intervjuu, koji možete poslušati ovdje, Jelinić je govorio o izazovima i koristi novinarstva za društvo, ali i o svojim osobnim iskustvima dugogodišnjeg istraživačkog novinara. Naglasio je, prije svega, kako “ono što Nacional objavljuje često zatvara vrata oglašivača”.

“Mnogi su naučili trgovati utjecajem s vlastitih zapasanih pozicija državnih firmi. Misle da su čuvari tog novca i da će po vlastitom nahođenju odlučivati o njemu, pa znaju reći: ‘Čuj, malo ćemo to staviti na led'”, kazao je, opisujući kako oglašivači ucjenjuju novine oglasima.

“Ali, Nacional se razlikuje po tome što je sadržaj kralj. Nema podilaženja oglašivačima. Ako oglašivač ima komercijalni interes da se oglašava kod nas, OK, ali to ne znači da može utjecati na ono što će u novinama pisati”, kazao je Jelinić.

Podsjetio je na nekoliko Nacionalovih otkrića posljednjih godina i mjeseci, zbog kojih je, primjerice, pala vlada Tomislava Karamarka, a i ostavke je podnijelo nekoliko važnih državnih i pravosudnih dužnosnika. “Mi ne rušimo vlade, ali osvjetljujemo procese. Novine se ne rade da bi nekoga rušio, ali posljedice znaju biti razarajuće”, kazao je Jelinić.

Smisao tog posla je interes javnosti, kaže. “Ne radimo zato što nam se netko ne sviđa, nego tema dođe, i mi je obradimo – hladno i zanatski korektno, i tada ta relativno tiha voda puno dublje prodre”, kaže Jelinić.

Pritisaka ima, “najviše u zoni zveckanja upozorenjem da neće biti budžeta”, pa tako, primjerice, “Ina punih šest godina nema nijednog oglasa u Nacionalu”. “Ali mi živimo i bez toga, nema tu problema”, kaže Jelinić, ističući kako novinari i zaposlenici Nacionala “rade svoj posao” i time se “dobro osjećaju”. “Puno tvrtki se ne oglašava kod nas, ali nismo zato ljuti. Radimo svoj posao, a to su njihove poslovne odluke. Ali, da se mi njima nismo bavili, neke se stvari ne bi doznale”.

Pritisaka druge vrste u posljednjih šest godina, “na sreću, nije bilo”. “Bilo ih je ranije. Ja sam, nakon ubojstva Ive Pukanića, prema procjeni države, 24 sata u kontinuitetu, bio pod policijskom zaštitom četiri godine i jedanaest mjeseci. To jest bilo neugodno. Nikome to ne bih poželio. Ali, to je rizik posla. Ako ne možeš podnijeti vrućinu, ne idi raditi u kuhinju”, kaže Jelinić. “Pritisak nosiš, a ako on počne na tebe utjecati, to više nije dobro za posao. Tada se počni baviti sportskim ili hortikulturnim novinarstvom”, kaže prvi čovjek Nacionala.

“Neprijatelja nemamo. Ako se netko Nacionala boji, on dobro zna zašto. Nije mi stalo da se svima svidim, pa ni širokom spektru društvene scene, a naročito ne nazadnim divljacima s rigidne desnice ili kvazikonzervativcima koji mole krunice a žive temeljito liberalno, često u preljubima i tako dalje. Nacional piše o takvim političkim i privatnim nekonzistentnostima, i to što nas oni ne vole ni najmanje nas ne uzbuđuje. Ali ljudi kupe Nacional i čitaju ga – i to nam je zadovoljstvo”, kazao je, među ostalim, Berislav Jelinić za riječki studio HRT-a.

Komentiraj