JELENIĆ “Tada nije bilo dokaza protiv Brkića, slijedi nova istraga”

Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak je održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj se raspravljalo o curenju informacija iz tajnih istraga. Osim članova saborskog Odbora, na sjednicu su stigli i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te ravnatelj policije Nikola Milina.

Jelenić se nakon sjednice obratio medijima.

“Provjere koje sam izvršio, nesporno je da je na temelju saznanja koje je imalo Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja odnosno da saznanja koja su neformalno data i koja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku kad su se pretočila u ono što bi mogao biti dokaz, nisu se podudarala”, rekao je Jelenić, dodavši da se drugim riječima može reći da se nije otkrilo tko je odavao podatke.

Nije mogao reći je li u službenoj dokumentaciji spominjano ime Milijana Brkića. “Ono što vam ne mogu reći, a to je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo čije ime spominjano. Samo kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u postupanje to kao svjedoci nisu pred sucem ponovili”, rekao je Jelenić.

Na pitanje je li se onda nastavilo s drugim radnjama, Jelenić je rekao: “Da bih mogao odgovoriti na ovo pitanje, probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema.”

“Ja s tom problematikom nisam bio upoznat, jer provjerama na višim državnim odvjetništvima Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske utvrđeno je da Općinsko državno odvjetništvo nije svoje nadređene izvijestilo”, rekao je Jelenić.

Tvrdi da 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja. “Istraga će ići ponovno sada i državni odvjetnik će odlučiti što će biti dalje. Protiv Brkića nije bilo dokaza”.

Dodao je i da ne zna je li Milijan Brkić dao iskaz. “Govorimo o najfriškijem predmetu. Ja ne znam što govore i na koji način usmjeravaju rad nadležnih tijela, ali svi oni koji trebaju dati iskaze, vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kad bude poznato da je to za proces istrage najbolje”, rekao je Jelenić.

Glavni državni odvjetnik je rekao i da za curenje informacija ne postoji nikakva sankcija. “I zato ih možemo naći u medijima”, rekao je.

“Očekujem da rezultati budu u najkraćem mogućem vremenu, a ne smiju biti nauštrb postupka istrage”, kazao je Jelenić.

Podsjetimo, jedna od glavnih tema današnje sjednice Odbora bio je Milijan Brkić koji je, kako je objavio Nacional u novom broju, 2011. godine odavao podatke iz istrage o elitnoj prostituciji.

Brkić je još 2011. kriminalcima i kurvama odavao informacije o istragama

Komentiraj