Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je u nedjelju za ‘Točku na tjedan’ N1 televizije kaznenu prijavu DORH-u zbog takozvane skupine Borg.

“Ja ne odričem nikome pravo da podnosi kaznene prijave, ali moram priznati da kad to čine političke stranke kao nositelji političkog života u Republici Hrvatskoj, oni sami šalju poruku javnosti da ne vjeruju institucijama jer zna se tko bi trebao podnositi prijave, krim policija prije svega i druga tijela koja u svom radu naiđu na sumnje počinjenja kaznenog djela”, kazao je Jelenić.

Dodao je, što se spomenutog slučaja tiče, da je trebalo razmotriti zašto je uopće do toga došlo, postoje li situacije u kojima se može oformiti radna skupina preko noći. “Bio sam u radnim skupinama, znam koliko dugo vremena treba da takva skupina počne raditi, da iznjedri neki prozivod. S druge strane, možda je trebalo razmišljati na temelju iskustava iz činjenica koje su bila predmet razmatranja, izmjenama zakona o sprečavanju sukoba interesa, da ljudi koji sudjeluju u radnim skupinama, a nisu državni službenici trebaju spadati pod instrumente koje propisuje taj zakon. To su stvari o kojima bi se mogao voditi konkretan politički dijalog”, rekao je glavni državni odvjetnik.

Ističe i kako netransparentnost nije bitno obilježje nijednog kaznenog djela. “Osim toga, jednako tako kako su objavljene izjave, objavljeno je rješenje odbačaja kaznene prijave u kojem pišu razlozi. Štoviše, koliko ja znam, podnositelji kaznene prijave su iskoristili svoje zakonsko pravo i protiv takvog rješenja podnijeli prigovor o kojem je USKOK odlučio”, izjavio je Jelenić za N1.

Komentiraj