JELENIĆ “Meni su relevantne informacije od Brkića”

N1

Gost emisije TNT televizije N1 bio je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Posljednjih tjedana smo se bavili nestalim spisima u slučaju elitne prostitucije, jeste li ispitali sve koje ste trebali, je li bilo namjere da spis nestane?

“Pribavio sam izjave određenih osoba za koje sam smatrao da imaju saznanja o kretanju spisa, o tome što se u njemu nalazilo, a to su uglavnom ljudi koji su, zbog svog posla, bili ili su bar trebali biti u doticaju s tim spisom. Ono što znamo u ovom trenutku je da imamo sve ono što bi prema tim izjavama u tom spisu trebalo biti, odnosno što je bilo na raspolaganju tužitelju u trenutku kada je predlagao istražnom sucu provođenje hitnih istražnih radnji. Pribavili smo od Županijskog suda u Zagrebu njihove spise, od policije njihove, tako da bih mogao reći da je spis rekonstruiran.”

Što ste zaključili iz te rekonstrukcije?

“S obzirom da se radi o nama novom materijalu, da tako kažem, jer ja ga prije nisam vidio, niti ja doduše donosim odluke, ali novi je i za zamjenika na Općinskom sudu koji je zadužen s tim spisom. Očekujem da on u što kraćem roku moguće prouči taj materijal i da donese svoju odluku ima li tu ima osnovane sumnje protiv neke osobe ili nema i je li potrebno dalje nešto u tom pravcu.”

Kad kažete u što kraćem roku, možete li biti precizniji? Koliko će trebati zamjeniku da obavi pregled tog spisa?

“Teško mi je to reći, ali ne mislim da bi to trebalo trajati dulje od tjedan dana, deset dana.”

Informacije koje su izašle u medije, da je taj spis zaveden na netipičan način, bez upisnika, datuma… Je li to neobično?

“Teško mi je u ovom trenutku donijeti konačne zaključke. Ono što sad znam i vidim, da je sigurno bilo propusta u obavljanju poslova državno odvjetničke uprave, odnosno da se sa spisom i registracijom spisa nije postupilo onako kako piše u poslovniku. Poslovnik predviđa institut obnove spisa. To nije nešto što se dogodilo samo ovaj put, to je nešto što se može dogoditi s bilo kojim spisom. Što se može reći o njegovoj, uvjetno rečeno, neregistraciji u našim upisnicima, takvih slučajeva zna biti, posebice ako se spis radi u dežurstvu. Vodimo računa da je to bila 2011. godina kada su državni odvjetnici poslove dežurstva obavljali u prostorijama suda i kada im registratori nisu bili dostupni. Tada bi se znalo dogoditi da se na temelju telefonskog poziva pisarnici znalo zamoliti pisarnicu da se zauzme jedan broj spisa pod kojim brojim bi tada tužitelj radio, ali bi se tada u nekom najkraćem mogućem roku, pisarnici dostavio spis i to bi se trebalo provesti kroz upisnik.

Ja sam u to doba bio županijski državni odvjetnik, izravno nadređen općinskom državnom odvjetniko i izravno podređen glavnom državnom odvjetniku.”

Je li vama u tom trenutku bilo nešto sumnjivo? Jeste li tražili dodatna objašnjenja od tadašnje općinske državne odvjetnice?

“Nisam tada tražio nikakva dodatna objašnjenja jer sam izvješćen, isključivo o predmetu podvođenja. To sam izvješće pročitao i proslijedio glavnom državnom odvjetniku na znanje.”

Osobno ste neki dan razgovarali s Brkićem, jeste li od njega dobili relevantne informacije?

“Od njega sam dobio informacije koje je on mogao dati. Meni su bile relevantne, od značaja. I to je bio razlog njegovog pozivanja za rekonstrukciju nestalog spisa. Neposredno prije toga u medijima je objavljeno, što ja nisam znao, da je on dao izjavu povodom tog događaja u Općinskom državnom odvjetnišvu u Zagrebu. Kako mi nismo imali spis, nismo mogli provjeriti je li to istina i meni se činilo najlogičnijim da pozovemo gospodina Brkića i da ga upitam je li to bilo tako.”. rekao je Jelenić za televiziju N1.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]