HINA/ Damir SENČAR

‘Jelenić je kompetentan pravnik koji ima sve kvalifikacije’

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je Dražen Jelenić, kojeg je Vlada dan ranije predložila za novog glavnog državnog odvjetnika, većinu karijere proveo u različitim instancama Državnog odvjetništva te da je riječ o kompetentnom pravniku koji ima sve kvalifikacije.

“Jelinić je praktički 95 posto karijere proveo u različitim instancama Državnog odvjetništva, mislim da ima sve kvalifikacije, trenutno je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, kompetentan je pravnik, bio je angažiran i u pristupnim pregovorima, angažiran je i u međunarodnoj suradnji”, rekao je Plenković novinarima nakon potpisivanja sporazuma o financiranju u poljoprivredi.

“On je recimo u GRECO-u (Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe), to je još jedan od onih čuvenih policajaca, rođak od GREVIO (međunarodno tijelo koje čine neovisni stručnjaci iz područja obiteljskog nasilja) i ne vidim da je napravio neki problem”, našalio se premijer.

Plenković je zaključio da je sada potrebno ostvariti što širu suradnju i da se državno odvjetništvo bavi onim što je u njegovoj nadležnosti, bilo kaznenim ili građanskim pitanjima, štiti državne interese, bori se protiv korupcije. Premijer je zahvalio Dinku Cvitanu na njegovu doprinosu i radu, ocjenjujući suradnju “sasvim korektnom”.

Vlada je na sjednici u utorak predložila da Jelenić, dosadašnji Cvitanov zamjenik, postane novim glavnim državnim odvjetnikom, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da Jelenić poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva.

Prijedlog je jučer upućen prema Hrvatskom saboru, a Vlada odmah očekuje sjednicu Odbora za pravosuđe koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na saborski dnevni red te provesti rasprava i glasovanje. Sve bi trebalo biti gotovo do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat.

Na drugim akterima je da pokažu signal jedinstva iskazivanja poštovanja prema žrtvama

Vezano za odvojeno komemoriranje žrtava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Plenković je rekao da je Vlada sa svoje strane učinila sve na smanjivanju tenzija i podjela u društvu te da je na drugim akterima da pokažu signal jedinstva iskazivanja poštovanja prema žrtvama.

„Ja bih volio da smo ih izbjegli”, rekao je premijer novinarima, upitan mogu li se se izbjeći tri kolone u Jasenovcu nasuprot službene komemoracije žrtvama.

Poručio je da država respektira i daje puni pijetet prema žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. To će, dodao je, napraviti i ove godine kao i lani, a “na drugim je akterima da vide žele li pokazati signal jedinstva iskazivanja tog pijeteta i poštovanja prema žrtvama”.

Vlada, poručio je premijer, tu ima jasan stav, vodi dijalog i sve što radi, radi da promijeni društvenu atmosferu. To je, smatra, bila i uloga Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava.

„Oni koji su pažljivo čitali dokument mogli su vidjeti napor njihovih tvoraca, povjesničara, pravnika, politologa koji su nastojali poslati poruku i o njegovanju kulture sjećanja i određenju prema totalitarnim sustavima”, rekao je premijer.

Ovogodišnja službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac prolazi u sjeni bojkota službenih predstavnika židovske manjine. Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus istaknuo je na komemoraciji u nedjelju da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav “Za dom spremni”.

Komentiraj