Jelena Pavičić Vukičević: “Zatvorit ćemo Jakuševec do 2025. godine”

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević u utorak je na konferenciji za medije najavila zatvaranje Jakuševca do 2025. godine. najavila je i izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku uz pomoć EU sredstava.

Odbacila je tvrdnje da zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec nije sanirano, ustvrdivši da je upravo to jedino odlagalište u Hrvatskoj koje je sanirano te da se plinovi nastali otplinjavanjem koriste za proizvodnju električne energije kojom se opskrbljuje 10.000 kućanstava. Izrazila je žaljenje što se njezinu pozivu da zajedno obiđu odlagalište nisu odazvali njezini protukandidati te se sami uvjerili u pravo stanje stvari s obzirom na to da su se, tvrdi, u kampanji pojavile netočne informacije.

Iz tog je razloga ‘prave informacije’ odlučila dati na lokaciji odlgališta. Rekla je kako je odlagalište započelo s radom 1964., a da su ga 2004. u potpunosti sanirali i nastavili s odlaganjem miješanog komunalnog otpada s ciljem da se svake godine njegov obujam smanjuje zbog razvrstavanja otpada. Lani je na odlagalište odloženo 14 posto otpada manje u odnosu na godinu prije. U Zagrebu se danas, istaknula je, odvojeno prikuplja 44 posto otpada.

“Zahvaljujući projektima financiranim sredstvima EU fondova, koji će omogućiti uvođenje najsuvremenije tehnologije, usluga odvoza otpada neće rasti i ostat će ista”, rekla je Jelena Pavičić Vukićević i dodala da bi u srpnju trebali dobiti cjelokupnu dokumentaciju, javiti se Komisiji i početi povlačiti sredstva. Rekla je da je još potrebno izgraditi kompostanu u Novskoj, sortirnice i uređaje za oporabu građevinskog materijala, mulja i glomaznog otpada i gotovo sve će biti financirano bespovratnim europskim novcem, a udio Grada Zagreba je izrazito mali.

Idućih će godina, naglasila je, Zagreb povući za izgradnju tih postrojenja oko 2.7 milijardi kuna.

Jelena Pavičić Vukičević sigurna je i kako ulazi u drugi izborni krug te je pozvala građane da izađu na izbore i zaokruže njezinu listu jer, kako kaže, ima ‘najbolji program’. Građane je pozvala da iziđu na biralište rekavši kako ih se tvrdnjama da su kandidati već zabetonirali svoje pozicije pokušava obeshrabriti da izađu na izbore.

Komentiraj