JELENA LOVRIĆ ZA ZAGREBNEWS: Teško ide asanacija Bandićeva nasljeđa

Nakon što je liberalni centar u Splitu drugi put potukao HDZ, a Grbin kao šef SDP-a najavio otvaranje pregovora sa strankama ljevice o zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore, Zagreb je postao jedna od nosećih pozornica na kojoj se testira mogućnost političke smjene u državi.

Dva najveća grada u Hrvatskoj dokazuju da pobijediti HDZ nije nemoguća misija. Prostor postoji. Samo je pitanje hoće li ga opozicija znati iskoristiti. Splitski gradonačelnik Puljak ovih dana maksimalno zaoštrava antihadezeovsku retoriku. Ili HDZ ili Hrvatska! – pregnantna parola koju je upravo izbacio mogla bi postati ključna predizborna platforma, s ambicijom da izbore pretvori u referendum o HDZ-ovoj, korupcijom natopljenoj vlasti. Puljak ima ambiciju funkcionirati kao ključna točka okupljanja široke, kontra HDZ-a postavljene koalicije, ali na nacionalnom planu nema stranačku infrastrukturu koja bi mu takav domet omogućila.

Grbin je potrebnu kapilarnu stranačku mrežu naslijedio, problem je što se ona sve više doima kao prazna kulisa, a osobno ga liderska karizma baš ne krasi. Učinci saveza s Možemo! u Zagrebu također nisu očaravajući. Nenavikao na ulogu mlađeg partnera, SDP stalno nešto zakera po gradu. Zapravo pokazuje dramatičnu nestašicu političkog sadržaja. Recentni izbori u Puli voda su na mlin tvrdnjama da je SDP sličniji HDZ-u nego zelenoj ljevici. Zajedničkim snagama s HDZ-om iz tamošnje su vladajuće koalicije istisnuli Možemo!, koji je ustrajao u otporu davanju javnih prostora privatnom interesu da u park-šumi izgradi megahotel. Investitor je, koje li slučajnosti, SDP-ov financijer. Prevrat u Puli sigurno će utjecati na političke odnose na višem, nacionalnom planu i mogao bi se pretvoriti u najveći politički abortus. Drugovi iz Grbinova domicilnog grada vrlo su vjerojatno nepopravljivo kiretirali njegov plan o zajedničkom, blokovskom nastupu SDP-a i Možemo! na narednim parlamentarnim izborima.

Platforma zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića potpuno je okupirana zatečenim gradskim problemima, što njihove snage jako iscrpljuje. Možemo! kao da se do balčaka ukopao u komunalne labirinte Zagreba, na nacionalnom je planu slabo vidljiv. Naravno da situacija u glavnom gradu može odigrati važnu ulogu na parlamentarnim izborima. Nejasno je međutim kako će se ovdje stvari odvijati. Što će Tomašević u kampanji moći staviti u svoj izlog. Najavljene promjene kao da gube tempo. Asanacija Bandićeva naslijeđa teško ide. Moćni je kerberi čuvaju. U svakom slučaju, brda smeća koje u Zagrebu treba riješiti kao da ne ostavljaju Možemo! ni prostora ni energije za jače političke iskorake na razini države.

Do redovnih je izbora u ljeto 2024. ostalo još dosta vremena, koje će sasvim sigurno biti vrlo turbulentno i izazovno. Kako će Hrvatska izgledati za godinu, dvije, trenutno je vrlo teško prognozirati. Ali predizborna su preslagivanja već otvorena. Čini se, nikad ranije.

Komentiraj