JELENA LOVRIĆ ZA ZAGREB NEWS: Bandiere banditizma u hrvatskoj metropoli

Na prvi se pogled čini potpuno apsurdnim strast prema zastavama povezivati s kriminalom. Čini se nemogućim da bi između broja istaknutih trobojnica i obima lopovluka moglo biti neke veze. Zagreb je grad okićen rekordnim brojem barjaka, državnih i gradskih, i istodobno grad šampion po korupciji. Jedno i drugo nasljeđe je vlasti Milana Bandića.

Čini se da nitko ne zna točan broj, ali najmanje se petnaestak tisuća zastava stalno vijori po Zagrebu, na svim ulazima u grad i važnijim prometnicama. U drugim gradovima barjaci se podižu uglavnom  na blagdane, u glavnom gradu stalan su dekor. Ovdje je vazda kirbaj. Pokojni je gradonačelnik dao postavljati jarbole, posljednjih je godina stalno povećavao broj zastava. O njihovom održavanju sada brinu četiri firme. Ceh je naravno milijunski. Zastave su pretvorene u unosan biznis..

Korupcija je u Zagrebu, baš kao i bandiere po gradu, sveprisutna. O razmjerima hobotnice po gradskim strukturama govore recentna hapšenja. A tek se malo zagrebalo po površini. Izgleda da se ni jedan veći posao u gradu bez mita nije mogao obaviti. Nema džabe ni u stare babe, znao je govoriti bivši gradonačelnik, izjava koja ostaje trajno zabilježena u onih sto tisuća sati njegovih tajno snimljenih razgovora. Detalji s tih zapisa koji su procurili u javnost upućuju da je gradska vlast funkcionirala kao kriminalna organizacija.

Premda se čini nemogućim da bi ista ruka dizala zastave i krala po Zagrebu, da bi se grad istodobno ukrašavao i korupcijom devastirao, te su dvije činjenice ipak jako povezane. Ima logike: što više kriminala, to više barjaka. Što bezobzirnija banda, to napadnije domoljublje. Ništa čudno kad ruku na srcu za sviranja himne drže baš u onoj stranci koja je – jedina u Hrvatskoj – osuđena za kriminal. Zastave ovdje nisu izraz ljubavi prema Zagrebu. Stjegovi su kulisa. Dimna zavjesa iza koje se gangsteraj skriva. Korupcija Zagrebom vlada umotana u trobojnice sa šahovnicom na prsima. Barjaci su posljednje utočište svih Bandićevih hulja. Njegove su zastave po Zagrebu zapravo bandiere banditizma.

Komentiraj