JEDNOGLASNA POTPORA Dr. Trpimir Goluža novi predsjednik Hrvatske liječničke komore

Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža izabran je u subotu za novog predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), a bolnički liječnici gotovo su u cijelosti preuzeli vodstvo krovne strukovne liječničke udruge koja ima oko20.000 članova.

[quote_box_center]

  • Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Trpimir Goluža izabran je za novog predsjednika Hrvatske liječničke komore
  • Bolnički liječnici gotovo su u cijelosti preuzeli vodstvo krovne strukovne liječničke udruge koja ima oko 20.000 članova

[/quote_box_center]

Izbornoj skupštini HLK-a odazvalo se 125 od ukupno 148 delegata koji su dali gotovo jednoglasnu potporu predsjedničkom kandidatu HUBOL-a Trpimiru Goluži.

Na izborima novog vodstva Komore u četverogodišnjem mandatu za dopredsjednika je izabran tajnik udruge bolničkih liječnika Krešimir Luetić, a nova predsjednica Skupštine je voditeljica riječke podružnice HUBOL-a Ines Strenja Linić.

Skupština, u kojoj HUBOL ima premoćnu većinu, izabrala je i izvršni i nadzorni odbor Komore, u koje su većinom izabrani bolnički liječnici.

Ginekolog iz zagrebačke Klinike u Petrovoj, dr. Trpimir Goluža zamijenio je na čelu Komore dr. Hrvoja Miniga, koji je HLK vodio u prethodna tri mandata.

Nakon izbora, Goluža je izjavio Hini kako će se zalagati da Liječnička komora postane samostalna i neovisna organizacija liječnika koja će se brinuti o interesima i pravima hrvatskih liječnika.

“Želimo da Komora uistinu postane neovisna organizacija koja neće biti na jaslama niti jedne političke opcije i neće ovisiti o političkoj volji bilo kojeg političkog moćnika, već će svojim djelovanjem unaprjeđivati ukupnu zdravstvenu djelatnost i poziciju liječnika u društvu. Komora bi trebala postati servis i podrška liječnicima u profesionalnom radu i stručnom usavršavanju, jamac njihove profesionalne sigurnosti i aktivni kreator statusa liječnika u društvu”, poručio je novi predsjednik HLK-a dr. Goluža.

Protivljenje upravnom nadzoru

Ponovio je svoje protivljenje upravnom nadzoru nad strukovnim komorama u zdravstvu, koji kroz izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, namjerava uvesti ministar zdravlja Siniša Varga.

Uvjeren je, kaže, da će u konačnom prijedlogu zakona biti izmijenjene odredbe koje su ministru zdravlja, kroz upravni nadzor, davale mogućnost utjecaja na rad komore te mogućnost razrješenja predsjednika i drugih tijela komore ako nije zadovoljan njihovim radom.

“Vidjet ćemo koliko su uvažene naše primjedbe i prijedlozi i onda ćemo se ovisno o tome znati na adekvatan način postaviti. U svakom slučaju, nećemo dopustiti da autonomiju liječničke samouprave bilo tko ugrozi”, poručio je dr. Goluža.

U suprotnom, kaže, zatražit će podršku drugih europskih komora te koristiti sve pravne alate kako bi osporili takve odredbe.

“Upravni nadzor nad komorama u zdravstvu, predložen ovim zakonskim izmjenama, bio bi presedan u Europi. To je nešto što omogućuje politički nadzor nad radom organizacija koje bi trebale biti neovisne i svojim radom unaprjeđivati struku, ali i društvo u cjelini”, istaknuo je.

Komentiraj

Source:V.T./HINA