“Jednakost” pred mjerama: Građanima kazne, svećenicima razgovor

”Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je jednoglasno zaključio da se upute stožerima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da pokušaju razgovorom utjecati na čelnike vjerskih zajednica na provođenje protuepidemijskih mjera propisanih Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (”Narodne novine broj 131/20., 132/20), kako bi se kršenja protuepidemijskih mjera svela na što je moguće manju mjeru”. To je rečenica iz pisanog zaključka koji je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije 11. prosinca uputio svim jedinicama lokalne uprave i samouprave u županiji, a u nedjelju je o njemu izvijestio portal Telegram.

Taj zaključak, naime, očito proturječi ”Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja”, koju je nacionalni Stožer civilne zaštite 27. studenoga objavio u Narodnim novinama.

U prvoj točki te odluke Nacionalnog stožera piše kako su ”s obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera”.

“Odluka kojom su ‘sve osobe na području republike Hrvatske obvezne pridržavati se…’, čelnicima vjerskih zajednica vjerojatno nije dovoljno jasna, pa se eto, na njih, još valja utjecati ‘pokušajem razgovora'”, piše Telegramov novinar Drago Hedl. “Čudno je da se taj ‘pokušaj razgovora’ kojim bi se utjecalo na provođenje epidemioloških mjera, ne odnosi na vlasnike kafića, restorana, teretana i drugih mjesta okupljanja građana koja su zatvorena zbog širenja epidemije. Tu su, za razliku od vjerskih zajednica, pravila vrlo jasna: s njima se ne pokušava razgovarati i tako na njih utjecati; prekrše li odredbe slijede im kazne. I to drakonske”, podsjeća Hedl.

Komentiraj