Jedna od najvećih krađa umjetnina. Za manje od 90 minuta kradljivci su uspjeli izaći sa 13 umjetnina

Dana 18. ožujka 1990. godine u 1:24 ujutro, dvojica muškaraca ušla su u Muzej Isabella Stewart Gardner u američkom gradu Bostonu. Za manje od 90 minuta uspjeli su izaći sa 13 umjetnina koja su u to vrijeme bila zajednički procijenjena na 200 milijuna dolara (danas vrijede pola milijarde dolara).

U to su vrijeme, naime, dvojica kradljivaca preobučena u policajce došla na vrata muzeja i tražila od čuvara da ih pusti unutra, rekavši mu da su dobili hitan poziv u pomoć iz muzeja. Stražar ih je pustio, a kad su ušli, rekli su mu da su ga prepoznali kao sumnjivca i naredili mu da dođe ispred stola. Na taj način udaljili su ga od jedinog mjesta gdje je mogao pritisnuti alarm. Zatim su mu naredili da pozove drugog čuvara. Obojicu su ih vezali lisicama i zatvorili u podrum zalijepivši im usta ljepljivom trakom.

Inventar ukradenih predmeta obuhvaćao je slike, skice i kinesku čašu iz 12. stoljeća. Među ugrabljenim slikama našla se i ‘Koncert’ Johannesa Vermeera, ‘Krajolik s obeliskom’ Govaerta Flincka ‘ i ‘Kod Tortonija’ Édouarda Maneta. Nestalo je i pet umjetnina Edgara Degasa te tri Rembrandtova djela.

Nekoliko dana nakon pljačke, muzej je ponudio nagradu od milijun dolara za informacije koje bi dovele do povratka ovih djela. Do 1997. povećali su to na 5 milijuna dolara. 2017. godine Smithsonian Magazin je obavijestio da je nagrada sada 10 milijuna dolara.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]