HINA/ Dario GRZELJ

‘Jedna od epizoda u dugoj seriji Bandićevih malverzacija’

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u četvrtak kako je Plan gospodarenja otpadom, koji je pred zagrebačkom Gradskom skupštinom, “jedna od epizoda u dugoj seriji malverzacija i pravnog nasilja koje radi gradonačelnik Bandić i refleksija njegove (ne)sposobnosti da se Zagreb riješi smeća”.

Inače, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je odbio zahtjev da se sa skupštinskog dnevnog reda povuče taj Plan, protiv kojega su ispred zgrade Skupštine prosvjedovali građani i udruge, a podržali ih saborski zastupnici SDP-a, Mosta i Živog zida. Protiv gradonačelnikova Plana ustao je i HDZ, Bandićev koalicijski partner, iz kojega su najavili da će kod glasovanja o tom planu biti suzdržani.

Sinčić se u Saboru upitao zašto je Bandić odbio plan skinuti s dnevnog reda, poručivši kako se radi “otpadno interesnoj skupini, da ne kažem mafiji”.

Tvrdi kako je kronologija “pravnog nasilja” počela 2014. kad je izmijenjen Prostorni plan Zagreba, ukinuto na stotine kilometara četvornih vodozaštitnog područja u Brezovici te smanjeno zaštitno područje u Ivanjoj Reci.

Tragičnim naziva što se u svemu ignorira mišljenje struke. “Tragično je da se struka koja je jasno rekla ‘ne’ ignorira, gazi, Bandićevi prijatelji najbolje znaju”, rekao je Sinčić te se osvrnuo i na Bandićevu izjavu da će se “konzultirati sa Bogom”.

“Pročitao sam da je tu mislio na gospodina Pripuza, on se se njime dobro konzultirao”, rekao je, aludirajući na Petra Pripuza, jednog od vlasnika i predsjednika uprave C.I.O.S. grupe koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada, koji je zajedno s Bandićem osumnjičen u nekoliko afera zbog poslova njegove tvrtke s gradom.

Zapitao se zašto Bandić ne poštuje glas Zagrepčana koji su, istaknuo je Sinčić, jasno rekli ‘ne’ takvom lošem i zastarjelom načinu upravljanja otpadom. Građane je pozvao da pruže otpor takvim odlukama i politikama.

Komentiraj