Jedinstveni album ‘Svjedoci – Priče’ Arsen & Predin počeli su snimati 1989.

Na današnji dan 1989. Arsen Dedić i Zoran Predin su započeli snimati zajednički album koji će nekoliko mjeseci kasnije objaviti sarajevska izdavačka kuća Diskoton pod nazivom “Svjedoci – priče”.

Riječ je o dvojezičnoj varijanti istoga termina – priče su na slovenskom svjedoci. Bio je ovo prvi solistički album Zorana Predina izvan njegove matične rock grupe Lačni Franz. Izdanje sadrži devet brojeva. Iz Predinovog autorskog opusa tu su, među ostalima, poznata pjesma Lačnog Franza “Čakaj me”, ovaj put snimljena u Arsenovom prijevodu na hrvatski, kao i jedan od najvećih hitova mariborskog benda “Naj ti poljub nariše ustnice” u novom aranžmanu. Izbor Dedićevih ranijih pjesama, također u novim aranžmanima, predvode “Sandra”, “Balada o prolaznosti” i “Domovina”, u kojoj se kao gostujući vokal pojavio Bora Đorđević iz Riblje čorbe.

U popratnim bilješkama koje je pripremio glazbeni kritičar Darko Glavan, Predin se na ovoj ploči oprostio od rock’n’rolla i započeo svoj autorski zaokret prema ozbiljnijim glazbenim formama poput šansone i swinga, dok je Arsen tada snimio maestralnu verziju klasika Lačnog Franza ”Čakaj me” za koju je napisao i izvrstan tekst na hrvatskom. Ovaj mu, pak, nije ostao dužan, već je u velikom stilu obradio Dedićevu ”Baladu o prolaznosti” koja je i jedan od kreativnih vrhunaca spomenutog albuma.

Komentiraj