Jedinstvena aplikacija ‘Asistent’ pomaže učiteljima u pripremi nastave

Aplikacija ‘Asistent’ koju je prošle godine razvila i proteklih mjeseci usavršila hrvatska nakladnička kuća Školska knjiga uštedjet će puno vremena koje su hrvatske učiteljice i učitelji dosad trošili na pripremanje nastave.

‘Asistent’ omogućuje učiteljicama i učiteljima da se manje bave administracijom te da dragocjeno vrijeme posvete onima kojima je to najpotrebnije – učenicima. Svakodnevno se pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije obavlja u samo nekoliko sekundi pomoću jedinstvenog i cjelovitog softverskog rješenja u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 500 stručnjaka iz raznih područja. U velikome multidisciplinarnome timu, predvođenom programerima i urednicima Školske knjige, izmjenjivali su se vrhunski stručnjaci: autori udžbenika, dizajneri, promotori, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, socijalni psiholozi, logopedi, učitelji i drugi stručni suradnici.

Matilda Bulić, direktorica školskog programa, ističe kako je stručni tim Školske knjige osmislio i usavršio ‘Asistenta’ nastojeći podržati učitelje u svakom segmentu njihova posla, u napornoj borbi s administracijom, kreativnom procesu pripreme nastavnih materijala ili lakšem pronalasku digitalnih sadržaja.

“Pripremajući materijale za jedan školski sat, učitelji potroše najmanje 30, a ponekad i 90 minuta. Sada to vrijeme mogu uštedjeti pomoću Asistenta, digitalnog tajnika za učitelje, koji u nekoliko sekundi pregledava i sortira digitalne materijale Školske knjige po razredu, predmetu i rasporedu. Nakon što se korisnik registrira i unese svoj raspored, Asistent iz našeg repozitorija posloži sve materijale točno prema tom rasporedu. On je poput vilenjaka u džepu učiteljice ili učitelja koji unaprijed priprema materijale i omogućuje učiteljima da svoju energiju i vrijeme utroše u izravnom radu s učenicima, tom najvažnijem dijelu posla”, objasnila je Matilda Bulić.

Najvažniji zadatak učitelja, smatra direktorica školskog programa u Školskoj knjizi, poticanje je žeđi za znanjem; manje je bitno hoće li učenici upamtiti neke činjenice jer do njih mogu lako doći ako to žele. Nažalost, učitelji troše mnogo vremena ispunjavajući administrativne obveze, moraju osmišljavati nastavni sat, voditi računa o rokovima, kurikulumima.

Upotrebom ‘Asistenta’ učitelji ne samo što štede vrijeme za pripremu nastave već imaju i pomoć u prilagodbi nastave učenicima s teškoćama. Osim toga, uz svaki je nastavni sat dostupan i probran digitalni sadržaj te korisne poveznice vezane uz nastavno gradivo, a sve je to učiteljima dostupno u samo nekoliko klikova.

Komentiraj