JEDINSTVEN U EUROPI Završen festival Dani kravate

hina

Prigodnom proslavom na zagrebačkom Europskom trgu završili su u srijedu, na Svjetski dan kravate, Dani kravate, jedini hrvatski i europski festival posvećen tom odjevnom detalju.

 

Festival je počeo u subotu postavljanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a nakon višednevnog programa, danas je na Trgu sv. Marka, u sklopu festivala, Kravat pukovnija održala posljednju ovosezonsku smjenu straže.

Središnja proslava održana je poslijepodne na Europskom trgu, okupivši brojne uzvanike i turiste, a pozdravio ih je Joseph Gene Petrić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova.

“Današnja manifestacija u Hrvatskoj i svijetu promovira simboličke vrijednosti, a Zagreb potvrđuje kao prijestolnicu kravate”, rekao je Petrić.

Okupljenima se obratila i Jasna Čapor Žmegač, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, podsjetivši da su Francuzi inspiraciju za odjevni ukras koji danas poznajemo pod imenom kravata, dobili od pukovnije hrvatskih vojnika, koji su u službi Luja XIV. ratovali u religijskim ratovima u 17. st.

“Kravata je danas najistaknutiji hrvatski simbol, postala je brand i znak raspoznavanja Hrvatske, koja se sve više identificira kao zemlja podrijetla kravate”, istaknula je Čapor Žmegač.

Proslavi Svjetskog dana kravate i festivalu Dani kravate pridružio se videočestitkom i Tonino Picula, zastupnik u Europarlamentu koji je 2015. u suradnji s ustanovom Academia Cravatica u Strasbourgu organizirao konferenciju i izložbu “Priča o kravati“.

Na Europskom trgu središnjoj proslavi i prigodnom programu pridružila se i kompletna Kravat pukovnija s konjanicima, Zagrebačke mažoretkinje, umjetnica Lidija Bajuk i brojni gosti koji su upotpunili program svečanosti.

Komentiraj