Indijski soj koronavirusa stigao u Grčku, ženska osoba ga donijela iz Dubaija

Jedan slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je i u Grčkoj, izvijestile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje.

Nacionalno javnozdravstveno tijelo (Eody) izvijestilo je da je “pozitivan uzorak na varijantu koja dominira u Indiji” otkriven nakon testiranja 33-godišnje žene koja nije državljanka Grčke i živi u Atici, predgrađu Atene.

Zna se da je u Dubai putovala 4. travnja. Eody je objavio da je žena prije odlaska iz Dubaija imala “negativan PCR test”.

“Ovo je prvi slučaj indijske varijante koronavirusa u Grčkoj”, rekao je AFP-u izvor iz grčkog ministarstva zdravstva koji je želio ostati anoniman.

Eody navodi da je slučaj otkriven u sklopu uobičajenog masovnog uzimanja uzoraka.

U priopćenju stoji i da je žena “osjećala simptome, no nije bila hospitalizirana.” Sada “više ne osjeća simptome i razdoblje koje je morala provesti u karanteni je završeno”, stoji u priopćenju.

Indijski soj koronavirusa nazvan B.1.617.1, prvi je put izoliran u indijskoj regiji Maharashtri. Indijski zdravstveni sustav iznimno se teško nosi s valom infekcija koje se većim dijelom pripisuju upravo ovoj varijanti koronavirusa.

Komentiraj