HINA

Jedan od najopasnijih hrvatskih kriminalaca uskoro izlazi iz zatvora, dobit će i odštetu

Zdenko Mrzljak Mrzli, koji služi desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog teškog incidenta koji je priredio kod Konzuma na Švarči, uskoro će na slobodu, a Republika Hrvatske iz zatvora će ga ispratiti s lijepom ‘otpremninom’, piše Jutarnji.hr.

“Temeljem dvije tužbe protiv države, koje su obje nepravomoćno presuđene u njegovu korist, s kamatama može računati na stotinjak tisuća kuna te na troškove postupka. U oba slučaja napali su ga i ozlijedili cimeri iz ćelija, a u sudskim postupcima za to je utvrđena i odgovornost sustava. Cimer ga je u prosincu 2009. godine zalio kipućom vodom, a zatim je sjeo na njega te ga izudarao po glavi i tijelu. Pritom je Mrzljak zadobio opekline drugog stupnja glave i vrata te kontuzije glave”, piše Jutarnji.

Sud mu je dosudio 31.500 kuna odštete u tom slučaju, no dogodio se još jedan napad, puno brutalniji. U njemu ga je drugi cimer pretukao stolicom po desnoj ruci, desnoj nozi i glavi te mu zadao frakturu srednjeg dijela desne natkoljenične kosti u dužini od osam centimetara.

“Tužbom je potraživao iznos od 160.000 kuna, no presuđena mu je odšteta od 56.500 kuna koju mu također solidarno moraju isplatiti cimer i Republika Hrvatska. No, nijedan od cimera nije želio sudjelovati niti se braniti u tim sudskim postupcima pa je to u njihovo ime odradila Republika Hrvatska, odnosno Državno odvjetništvo”, navodi Jutarnji.hr.

Tužiteljstvo je, braneći RH, konstatiralo da su službenici zatvorskog odjela osiguranja pravodobno reagirali i spriječili daljnji sukob, no sud smatra da su time eventualno samo smanjili štetu, ali nikako nisu spriječili njezin nastanak.

Zdenko Mrzljak je vrlo poznat karlovačkoj policiji. Najveći incident je onaj sa Švarče kad je na policijske službenike pokušao baciti bombu zbog kojeg je i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Spriječili su ga uporabom vatrenog oružja te je tom prilikom teško ranjen.

Komentiraj