Patrik Macek/PIXSELL

JECKOV (SDSS) “Siromaštvo postaje vodeći nacionalni problem”

SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov upozorila je u srijedu u Saboru kako problem siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj postaje jedan od vodećih nacionalnih problema, pri čemu su među siromašnima posebno zastupljeni pripadnici nacionalnih manjina.

Posebno zabrinjava činjenica da se radi o velikom riziku od siromaštva kada su u pitanju nacionalne manjine, odnosno Romi i Srbi, rekla je Jeckov i upozorila kako njihov položaj dodatno pogoršava činjenica da se mahom radi o starijem stanovništvu koje živi u ruralnom području, udaljenom od socijalnih i društvenih mreža potpore.

“Udio Srba koji živi u kućanstvu s niskim dohotkom je oko dva i pol puta veći od udjela većinskog naroda, dok je udio pripadnika ostalih manjina u kućanstvima s niskim dohotkom za oko 50 puta veći od udjela većinskog naroda”, istaknula je Jeckov.

Podsjetila je na poražavajuće podatke koje je iznio Državni zavod za statistiku, po kojima je svaki peti čovjek u državi u riziku od siromaštva. “Dakle 824.900 ljudi je siromašno”, naglasila je Jeckov, navodeći da je stopa siromaštva u proteklih osam godina sa 19,4 narasla na 26,4 posto.

Prema tzv. mapi siromaštva, stopa siromaštva u kontinentalnoj regiji iznosi 19,4 posto, a u jadranskoj 12,6 posto, rekla je zastupnica.

Komentiraj