Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault optužio je u petak režim u Damasku koji pokušava zauzeti Alep, da “igra na kartu podjele Sirije” osvajajući sva “korisna” područja u zemlji.

“Bombardiranjem Alepa režim igra na kartu podjele Sirije a njegovi pomagači to mirno promatraju”, istaknuo je Ayrault na tiskovnoj konferenciji na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a.

“Sirijski režim i njegovi saveznici ne žele se odreći osvajanja novih područja”, rekao je francuski ministar.

“Korisna Sirija”, na zapadu zemlje, uglavnom se proteže u smjeru jug-sjever od Damaska do Alepa i obuhvaća gradove Homs, Hamu, Idlib i pristup Sredozemnom moru preko Latakije i Tartusa.

Sirijska vojska i njezin ruski saveznik od četvrtka izvode zračne udare neviđene siline na četvrti Alepa koje su od 2012. u rukama pobunjenika, kao uvod u kopnenu operaciju velikih razmjera radi zauzimanja bivše gospodarske prijestolnice Sirije.

“Stanje se s punim pravom može nazvati očajnim”, ocijenio je Ayrault pozivajući Rusiju da “zaustavi taj pokolj”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry koji se u četvrtak nisu uspjeli dogovoriti o obnovi prekida borba, mogli bi se opet sastati u petak na rubu zasjedanja Opće skupštine.

“Razgovori se nastavljaju, ali se čini da se između Rusa i Amerikanaca nikada neće završiti”, izrazio je žaljenje Ayrault, istaknuvši “posebnu odgovornost” Sjedinjenih Država koja “poprima povijesnu važnost”.

“Vrijeme je da budemo jedinstveniji” u rješavanju sirijskog sukoba, ocijenio je.

Komentiraj