Jean Cocteau je napisao libreto za ‘Paradu’, prvi nadrealistični balet na svijetu

Dana 11. listopada 1963. godine preminuo je Jean Cocteau, najveći dramski pisac Francuske početkom 20 stoljeća; poeta, prozaist, esejist, režiser i slikar, preteča nadrealizma u francuskoj umjetnosti. Ako je riječ o umjetnosti, Cocteau je najtješnje bio vezan uz glazbu, budući da je napisao veliki broj opernihih i baletnih libreta među kojima i za čuveni i skandalozni balet “Parada”. Na pripremi tog baleta pored njega radili su još i Satie i Picasso. “Parada” je stekla slavu kao prva na svijetu nadrealistička baletska predstava.

Cocteau se sam obrazovao, nigdje specijalno nije ništa učio, jer i nije mogao nigdje naučiti ono što je umio, jer je bio inovator u svakom pogledu. Početkom 20. stoljeća pripadao je boemskom društvu Pariza, u njegovom najužem prijateljskom krugu su bili André Gide, Marcel Proust, Pablo Picasso, Sergej Djagiljev, Erik Satie i drugi.  Uvelike je utjecao na francuske nadrealiste, a ispod njegovog pera su izišle takve drame kao što su “Orfej” i “Car Edip”, a napisao je dramu “Ravnodušni ljepotan”, specijalno za Edith Piaf s kojom se ovaj svestrani stvaratelj družio.

Blizu dva desetljeća Cocteau je bio u bliskim ljubavnim odnosima s kultnim francuskim glumcem svoga doba Jeanom Maraisom, koji se proslavio igrajući u filmovima koje je Cocteau režirao. Marais je o svom prijatelju napisao biografsku knjigu “Nedostižni Jean Cocteau”, a ispričao je i mnogo detalja iz njegovog burnog stvaralačkog života u memoarima “O mom životu” u kojima je objavio i ranije nepublicirane Cocteauove pjesme.

Komentiraj