Je li dokumentarna serija “Allen protiv Farrow” samo dobar PR za Miu Farrow?

Na streaming platformi HBO GO u ponedjeljak se našla druga od četiri epizode dokumentarnog serijala „Allen protiv Farrow“ u kojoj su prikazane snimke iz 1992. godine na kojima tada sedmogodišnja Dylan Farrow (usvojena kći glumice Mie Farrow i redatelja Woodyja Allena) govori kako ju je tata dirao po intimnim dijelovima tijela. Dylan Farrow snimala je kamerom Mia Farrow što je jedan od ključnih dokaza kako je Woody Allen seksualno napastovao svoju usvojenu kći. I dok je to za dobar dio gledatelja jedan od najvažnijih dokaza koji ukazuju na to da je  Woody Allen seksualni napasnik koji je stoga trebao biti osuđen, sve je više onih koji upozoravaju da se u seriji ne ističu oni dokazi koji ukazuju na to da je Woody Allen nevin.

Tako je u srijedu Hadley Freeman, novinarka britanskog lista Guardian, objavila veliki tekst s naslovom  „’Allen protiv Farrow’ je čisti PR. Zašto bi inače izostavili toliko toga“. Novinarka ističe činjenice koje su izostavljene a koje govore u prilog Allenu, prvenstveno da liječnici koji su pregledavali 7-godišnju Dylan Farrow nisu našli tragove zlostavljanja te njihov zaključak da Dylan Farrow nije seksualno napastovana od strane Allena. Za redatelje ovog dokumentarnog serijala, a to su Amy Ziering i Kirby Dick, tvrdi da su i prije bili optuživani da zastupaju jednu stranu u priči umjesto da zastupaju istinu, a kao primjer navode njihov dokumentarac „Higher Ground“ iz 2015. godine. Pri tome ona upozorava kako je Kirby Dick sebe opisivao kao „aktivista i filmaša“.

Za početak, njoj je nejasno zašto se u serijalu Allen stavlja u isti koš s Harveyem Weinsteinom, Billom Cosbyjem i Jeffreyom Epsteinom ako su oni osuđeni za seksualno zlostavljanje dok protiv Allena nije bila ni podignuta optužnica. Nadalje, novinarki Guardiana nejasno je zašto je u serijalu izostavljeno svjedočenje Monice Thompson, dadilje Dylan Farrow, koja je 1992. godine rekla kako je Allen bio bolji roditelj, kako nije istina ono što Mia Farrow govori o njemu, te kako ju je Mia Farrow prisiljavala da podrži njenu priču o tome kako je Dylan Farrow bila zlostavljana.  U serijalu se ne pojavljuje terapeutkinja dr. Nancy Schulz kojoj su Woody Allen i Mia Farrow doveli malu Dylan na terapiju tvrdeći kako njihovo dijete „živi u vlastitom svijetu mašte“. Dr. Susan Coates, jedna od obiteljskih psihologinja, tada je tvrdila isto, a to je da je mašta obuzela Dylan Farrow što se vidjelo čak i kada je trebala opisati drvo.

Priča sedmogodišnje Dylan Farrow o tome kako je bila dirana po intimnim mjestima nesumnjivo je bolna i neupitna, ali je za novinarku Guardiana upitno je li bila navođena da to kaže, što je tvrdio i Woody Allen kao i Moses Farrow, također usvojeno dijete Mie Farrow i Woodyja Allena. Novinarka upozorava kako postoji iskaz novinara,  prijatelja Mie Farrow, koji je rekao da je Dylan Farrow na prvom pregledu kod liječnika na pitanje „gdje te tata dirao“ pokazala na svoje rame.

Ujedno, ne spominju se ni događaji koji su uslijedili nakon raskida Mie Farrow i Woodyja Allena. Hadley Freeman podsjeća kako je 1992. godine Woody Allen u jednom intervjuu rekao kako mu je nakon raskida Mia Farrow rekla „Uzeo si mi kći, ja ću tebi uzeti tvoje“, pri čemu je mislila na to da je Woody Allen otišao s njenom usvojenom kćeri Soon-Yi Previn (kasnije se vjenčao s njom te i danas žive u braku) te će ona njemu oduzeti njihovog biološkog sina Ronana Farrowa i usvojenu kći Dylan Farrow, što se i dogodilo. Ujedno, Mia Farrow je na Valentinovo 1992. godine (nakon raskida a prije slučaja s Dylan Farrow) uručila Allenu sliku s njihovom djecom koja su bila izbodena pribadačama i škarama.

Hadley Freeman u svom tekstu navodi još nekoliko dokaza koji su išli u prilog Allenu ali se ne spominju u serijalu. Sve ih je nabrojala i poslala autorima serijala, tražeći od njih da joj odgovore zašto se nisu našli u serijalu. Umjesto objašnjenja, dobila je odgovor u kojem se navodi kako su oni istražili desetke tisuće dokumenata koji uključuju sudske transkripte, policijske izvještaje, iskaze svjedoka i mišljenja socijalne službe te je stoga serijal istinita prezentacija činjenica.

Komentiraj