HINA/Nacional

Je li ovo pismo o kojem govori Lovrinović?

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u utorak je svojom konferencijom za novinare, koju je održao u Saboru, izazvao pravu buru. Na konferenciji je Lovrinović ustvrdio da je Europska komisija Vladi postavila ultimatum oko gradnje Pelješkog mosta.

“Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju još jednog kapitalnog projekta, u ovom slučaju Pelješkog mosta, jer prema našim saznanjima, Europska komisija pisanim putem zahtjeva rješavanje granice na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije realizacije izgradnje, naglasio je Lovrinović.

Na njegovu konferenciju reagirala je i Vlada, te demantirala Lovrinovićeve tvrdnje. U izjavi za tportal u Vladi podsjećaju da je EU već odobrio novac za sufinanciranje Pelješkog mosta. ‘Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju’, kažu u Vladi. navode i kako je korespondencija izmešu komisije i Vlkade stalna, te kako nema zapreke za gradnju Mosta.

 

‘Gospodin Lovrinović o tome očito ne zna ništa. Podsjećamo da je novac odobren i da je odobreno financiranje od 357 milijuna eura za gradnju mosta. Hrvatske ceste su nedavno odabrale izvođača, a otvorena bilateralna pitanja, pa tako i s BiH, Hrvatska će rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa’, poručuju iz Vlade.

U redakciju Nacionala stiglo je pismo o kojem je danas govorio Lovrinović. Pošiljatelj pisma navodi kako je ono Ministarstvu Gabrijele Žalac poslano prije mjesec i pol dana.

Nacional je Vladi i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU poslao upit o tome je li pismo, koje je u redakciju stiglo anonimno, autentično ili je riječ o falsifikatu.

Nacional je dobio uvid u originalno pismo, koje je poslano još 29. rujna prošle godine, te je očito riječ o pokušaju manipulacije.

Iz Vlade podsjećaju kako su javnost o tom slučaju izvijestili u listopadu prošle godine.

“Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izvijestio je predsjednika Europske komisije  Jean-Claudea Junckera o svemu  što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod  Neumskoga koridora.

Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom.  Plenković je ponovio da Republika Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na značajan financijski doprinos Europske unije koja sa 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, predsjednik Vlade podsjetio je na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta. Napomenuo je kako je postignuto izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru.

Predsjednik Vlade Plenković još jednom je potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini  na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava”, navodi se u priopćenju Vlade od 18. listopada 2017. godine.

Nacional je pokušao stupiti u kontakt i s Ivanom Lovrinovićem, koji za sada ne odgovara na naše pozive ni poruke, pa nije moguće provjeriti je li i on primio isto pismo te na njega danas reagirao.

PROČITAJTE VIŠE:

>> EK Vladi postavila ultimatum oko Pelješkog mosta?
>> VLADA DEMANTIRA LOVRINOVIĆA “Očito o tome ne zna ništa”
>> “Nema problema oko Pelješkog mosta, Lovrinović nije dovoljno upućen”
>> KOMISIJA ‘Nema otvorenih pravnih pitanja za realizaciju Pelješkog mosta’

Komentiraj