U nesreći koja se jučer dogodila u Srbiji u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, šestogodišnja djevojčica iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka.
Djevojčica je zajedno sa svojom majkom bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu. O nesreći je javnost izvijestila humanitarna organizacija za potporu izbjeglicama i tražiteljima azila Are You Syrious?.
Iako se nesreća dogodila na teritoriju Srbije, ova je udruga iznijela zabrinjavajuće informacije o navodnom ilegalnom protjerivanju izbjeglica s hrvatskog teritorija, na temelju kojih postavlja pitanje: Je li postupanje hrvatske policije rezultiralo pogibijom malene djevojčice?
Priopćenje AYS-a u nastavku prenosimo u cijelosti.
”Od ranog jutra do nas dolaze informacije o pogibiji šestogodišnje djevojčice na željezničkoj pruzi u blizini graničnog prijelaza Šid-Tovarnik. Iskazi volontera i osoba koje su se našle u neposrednoj blizini nesreće govore da je afganistansku obitelj, zajedno s još nekoliko izbjeglica, hrvatska policija protjerala iz zemlje neposredno prije tragedije. Prema njihovim iskazima, samo nekoliko desetaka metara od mjesta protjerivanja vlak je udario malenu kćer afganistanske obitelji, koja je preminula od posljedica tog udara. Hrvatska policija potom je, čini se, pustila unesrećenu obitelj na teritorij RH, da bi ih nakon probdjevene noći danas ponovno protjerali iz zemlje. Zbog navedenih svjedočanstava apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova RH da provede hitnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja i sačuvao obraz institucija RH.
O nezakonitom protjerivanju izbjeglica iz naše zemlje, i to upravo na mjestu na kojem se dogodila ova tragedija, do sada su izvještavale ugledne organizacije poput Liječnika bez granica, ECRE-a i UNHCR-a, kao i brojni strani novinari. Prema podacima Liječnika bez granica, samo tijekom ove godine zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva izbjeglica na granici Hrvatske i Srbije, od čega su troje bila djeca koja su svojim životima platila politiku zatvorenih granica i sustavnog uskraćivanja prava na međunarodnu zaštitu u RH.
Želimo iskoristiti ovu priliku da podsjetimo kako međunarodno i domaće pravo nalažu da se izbjeglicama omogući pristup mehanizmima međunarodne zaštite (azil, supsidijarna zaštita ili humanitarni boravak) na teritoriju RH, ali to im se pravo u praksi sustavno uskraćuje, što dodatno ugrožava živote i zdravlje ranjive izbjegličke populacije. Ako je postojao način da se ova tragedija spriječi, te ako je zaista bilo nezakonitog postupanja hrvatske policije, očekujemo najstrože sankcije za počinitelje.”
Danas je i Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo službeno očitovanje o nesreći, u kojem demantiraju tvrdnje da je grupa izbjeglica prešla hrvatsku granicu i potom bila protjerana natrag u Srbiju. Priopćenje MUP-a, u kojem se navodi da su hrvatska policija i hitna pomoć pokušali spasiti smrtno ranjenu djevojčicu na hrvatskoj strani granice, također prenosimo u cijelosti:
”Nažalost, točna je informacija kako je 21. studenog 2017. godine oko 20 sati  na području Republike Srbije, blizu granice s Republikom Hrvatskom (oko 250 metara u dubini teritorija Republike Srbije), došlo do naleta teretnog vlaka na dijete koje je smrtno stradalo.
Poznato nam je da se vlak kretao na relaciji Tovarnik-Šid, dok nam detalji događaja nisu poznati s obzirom na to da se događaj dogodio u Srbiji te su očevid nesreće provodili odvjetništvo i policija Republike Srbije.
Želimo naglasiti kako Republika Hrvatska provodi zaštitu državne granice sukladno Zakonu o nadzoru državne granice (NN 83/13, NN 27/16), te sukladno članku 13. Zakonika Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama) koji definira da se zaštita državne granice provodi na način koji sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima.
Navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili su grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene.
Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.
Na željeznički kolodvor pristigla je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je  u 21:10 sati konstatirala smrt djeteta. Na osnovu osobnog iskaza žene/majke djeteta koja se izjasnila kao državljanka Afganistana došli smo do saznanja da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine.
Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno s ostatkom grupe, u Republiku Srbiju.
Ministarstvo unutarnjih poslova izražava žaljenje zbog smrtnog stradavanja djevojčice. Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije ni na kakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta.”
Međutim, ova je kontradiktorna priča nakon toga dobila još jedan zaokret. AYS je objavio snimku u kojoj navodni očevidac nesreće, također izbjeglica, izravno opovrgava verziju događaja koju je naša policija iznijela. Prema njegovom svjedočanstvu, hrvatska je policija tjerala grupu izbjeglica, koji su prethodno prešli granicu, natrag preko granice i preko obližnje željezničke pruge. U tom trenutku naletio je vlak i udario djevojčicu iz grupe.

Komentiraj