Je li Krstičević spreman preuzeti odgovornost za objavu povjerljivih informacija NATO-a?

Nakon što je u srijedu MORH na izvanrednoj konferenciji za novinare izvjestio o detaljima terorističkog napada u Afganistanu u kojem su trojica hrvatskih vojnika teško ozljeđena, a vojnik Josip Briški je nekoliko sati nakon ranjavanja preminuo,  reagirala je glasnogovornica NATO-ove misije u Afganistanu Debra Richardson. Naime, tijekom konferencije pokazana je i karta lokacije napada  koja se smatra povjerljivom informacijom, a objavili su je svi mediji i portali. Ministar Damir Krstičević je na konferenciji, nakon što je izvjestio o događaju,  rekao kako je zbog ovog slučaja spreman preuzeti i odgovornost pa se postavlja pitanje odnosi li se to i na objavu povjerljive informacije.

“Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti”,  rekao je Krstičević.

Nakon upozorenja glasnogovornice Richardson da objavljena karta na kojoj je bila ucrtana ruta kretanja napadnutog automobila predstavlja  sigurnosnu ugrozu  i  da je riječ o objavi klasificiranih podataka,  ministar Krstičević  trebao bi odgovoriti je li spreman i  zbog  javne objava povjerljivog materijala preuzeti političku odgovornost koju je jučer ponudio govoreći o tragičnom slučaju u Kabulu.

Pokušali smo telefonski kontaktirati ministra Krstičevića, no na pozive nije odgovarao. Sigurno je da će na ovo pitanje ipak morati odgovoriti jer se radi o objavi klasificiranih podataka NATO-a.

Kako javlja N1. Krstičević  se ipak oglasio.

“Ne znam odakle vam ta informacija, sve što je Hrvatska objavila je bilo potrebno i ništa nismo objavili što je bilo nepotrebno i ništa nismo prekršili, vodili smo računa o sigurnosti i vodili smo računa da ljudi u Hrvatskoj budu informirani, da hrvatska javnost bude informirana.”

Inače, danas je glasnogovornica Resolut Support i USFOR-a narednica prve klase Debra Richardson  kontaktirala  N1  televiziju i portal sa zamolbom da se ukloni karta jer se radi o sigurnosnoj ugrozi i objavi klasificiranih podataka, što je N1 i učinio. Pojasnila je da je objavljena fotografija vezana za tu priču  povjerljiva i nikad nije smjela biti puštena u javnost jer „javna objava fotografije ugrožava sigurnost koalicijskih snaga u Kabulu”. Dodala je i kako vjeruje da je NATO u kontaktu s MORH-om.

Komentiraj