Javnosti otkriveno 59 sarkofaga iz velikog drevnog groblja Sakare

Unsplash/Narciso Arellano

Nakon nedavne objave Egipatskog ministarstva turizma i antikviteta o pronalasku 27 vrlo dobro usčuvanih sarkofaga, sada je javnosti službeno predstavljeno otkriće 59 sarkofaga iz velikog drevnog groblja Sakare.

Egipatski ministar Khaled El-Enani se obratio medijima i istaknuo da još postoji neodređen broj sarkofaga u tri podzemne grobnice, naglasivši kako je to je tek “početak velikog otkrića”.

Nekropola se nalazi južno od glavnog grada Kaira, a za sarkofage i mumije se tvrdi da su stari oko 2 600 godina. Mumije su zamotane u pogrebnu odjeću, dok su hijeroglifski zapisi u raznim bojama vidljivi za čitanje. Sarkofazi zakopani u kasnom razdoblju drevne egipatske kulture, kada je i oformljeno ovo groblje.

Ovaj lokalitet je poznat u svijetu, jer se nalazi na popisu mjesta Svjetske baštine u Africi. Iskapanja i istraživanja još uvijek traju, jer se ovdje, uz druge, nalazi i jedna od najstarijih stepenastih piramida – Džozerova piramida.

Drevno groblje Sakara je vrijedan povijesni izvor za egiptologe i istraživače iz cijelog svijeta, a u bližoj budućnosti mogu se očekivati nova otkrića, možda čak iz starijih razdoblja.

Komentiraj