FOTO: Javna ustanova Baraćeve špilje

Javnoj ustanovi Baraćeve špilje dodijeljena su sredstva za posjetiteljski centar ‘Kuća Špilje’.

Sredstva su dodijeljena iz Europskog kohezijskog fonda u sklopu poziva ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’. Ugovor je potpisan u Rastokama (Slunj).

Ugovor su prema najavi potpisali:

  • Gabrijela Žalac, ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije,
  • Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije,
  • Tihana Oštrina, ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje,
  • Potpisivanju su prisustvovali i župan Karlovačke županije Damir Jelić te gradonačelnik Grada Slunja, Jure Katić.

Radi se o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj, a sama činjenica da će ‘Kuća špilje’ biti ukopana ispod zemlje govori i o atraktivnosti projekta.

“Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički ciljevi su razviti zajedničke programe i sadržaje zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na destinaciji“, piše još u najavi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica.

Posjetiteljski centar će sadržavati prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 m2.

U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline, opće biološko-geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta te svojevrsni “showroom”.

Time se resursi u potpunosti stavljaju u funkciju održivog razvoja uz otvaranje novih radnih mjesta i širenje ponude na području od velikog interesa turista.

Komentiraj