Zaklada Hrvatska kuća srca

Javno-zdravstvena akcija ‘Sve za tvoje srce’ dolazi na Cvjetni trg

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javno-zdravstvene akcije ‘Sve za tvoje srce’ organizira na Cvjetnom trgu, u nedjelju 9. lipnja, besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika koja obuhvaća mjerenje kolesterola i krvnog tlaka, zatim edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju te edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat). Događanje počinje u 10 i traje do 13 sati, pozvani su građani da sudjeluju u programu.

“Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17.5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti,  od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe“, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade.

Javno-zdravstvena akcija ima cilj educirati kako ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti. Drugi cilj je naučiti građane kako da nekom drugom spase život. Zahvaljujući projektu ‘Oživi me’ posjetitelji  će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

“Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju ‘Oživi me’ još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4 000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., članica Upravnog odbora Zaklade i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj