hina

“Javno sponzorirana korupcija obezvrjeđuje smisao demokracije”

Stranka Građansko-liberalni savez (GLAS) u priopćenju, koje su medijima uputili u četvrtak u povodu prelaska još jednog zastupnika u Hrvatskom saboru u Klub Milana Bandića, ocjenjuje da stranke predsjednika Vlade i zagrebačkog gradonačelnika ruše volju birača metodom političke korupcije, da je to smrt demokracije te poziva institucije i građane da tome stanu na kraj.

“Institucije pravne države očito su paralizirane kada je politička korupcija organizirana iz samih vrhova državne vlasti i kad je sponzorirana javnim novcem, odnosno novcem svih poreznih obveznika. Javno sponzorirana korupcija obezvrjeđuje sam smisao predstavničke demokracije i onog što zovemo državom”, ocjenjuje GLAS.

“Pred našim očima, skoro na dnevnoj bazi, odvijaju se procesi koji narušavaju same temelje našeg društva i države. Te temelje hrvatski Ustav sadrži već u drugom članku, u kojem predstavničku demokraciju definira kao način ostvarenja volje naroda. Svjedoci smo činjenice da volju birača udruženim snagama ruše stranke predsjednika Vlade i gradonačelnika Grada Zagreba, pri tom slažući većine u predstavničkim tijelima metodama prijevare i političke korupcije,” kaže se u priopćenju.

Pritom se postupci kupljenih (ili prodanih) zastupnika pokušavaju prikazati kao problem političkih stranaka iz kojih ti zastupnici odlaze, a oni koji korumpiraju proglašavaju se pobjednicama u političkom nadmetanju, ocjenjuje GLAS i poručuje da je “tretman kakav u javnosti imaju lopovluk, prevara i politička korupcija potpuno moralno posrnuće ove zemlje”.

Za GLAS to nije problem SDP-a, HSS-a ili bilo koje druge stranke, nego je to problem nefunkcioniranja nadležnih tijela kaznenog progona, koja ničim ne reagiraju na “taj brutalan udar u srce predstavničke demokracije” i problem onih koji tu političku kupoprodaju organiziraju.

To čemu svjedočimo Kazneni zakon tretira i kao kazneno djelo, tvrdi ta stranka i navodi odredbe članka 339. Zakona: „Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavniĉkom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način.“

“Demokracija u Hrvatskoj umire te pozivamo institucije i građane da tome stanu na kraj,” poručuje GLAS u priopćenju.

HSS-ov saborski zastupnik i zamjenski zastupnik Stjepana Kožića Mladen Madjer prešao je u Klub Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, što je dvanaesti slučaj prelaska u taj klub. Ministar uprave Lovro Kuščević je danas, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se Uskok ne treba baviti povećanjem saborskog Kluba zastupnika Milan Bandića jer u demokratskom društvu svaki saborski zastupnik ima pravo “izabrati i podržati najbolje”, te ocijenio da se tu ne radi o izigravanju volje birača.

Komentiraj