Ida Prester, Tarik Filipović, Lana Pavić i Bruno Šimleša aktivno su se uključili u projekt ‘(O)siguran online’ čiji je osnovni cilj informirati roditelje o sigurnosti i zaštiti djece na internetu.

Poznate osobe priključile su se otkrivajući primjere iz svojih života. Savjete roditeljima dali su i stručnjaci iz Nacionalnog CERT-a (CARNET) te iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Poznate osobe i stručnjaci napominju kako su digitalni mediji postali sastavni dio odrastanja, a rješenje nisu zabrane već razvijanje odnosa povjerenja.  Ako i dođe do rizične situacije, zahvaljujući razvijenom odnosu, djeca će se prvo obratiti roditeljima za pomoć. Koliko je to zaista potrebno govori podatak da je svako treće dijete bilo žrtva elektroničkog nasilja, a da je tek svaki sedmi roditelj toga svjestan, što ukazuje na vrlo nisku razinu osviještenosti roditelja o potencijalnim opasnostima kojima su djeca izložena.

Kreiran je i upitnik za roditelje koji pomaže osvijestiti potencijalne opasnosti, a ilustrirani vodič sa znakovima za prepoznavanje opasnosti roditelji kroz igru mogu koristiti za edukaciju djece. Projekt je pokrenulo Wiener osiguranje VIG s partnerima: Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET, Nacionalnim CERT-om te Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Projekt ‘(O)siguran online’ provodi se drugu godinu za redom i primarno je namijenjen roditeljima. Prošle godine u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu održane su edukacije u 12 škola diljem Hrvatske za 670 roditelja i profesora, podijeljeno je dvadeset tisuća tiskanih brošura te je održan okrugli stol na kojem se aktualizirala tema sigurnosti djece na internetu, a ujedno su predstavljena švedska iskustva i prakse.

Komentiraj