Javna tribina – Tko se ne bi cijepio protiv raka?

Zagreb HBT

Povodom obilježavanja deset godina programa provedbe cijepljenja protiv raka i cijepljenja protiv HPV-a u Gradu Zagrebu održat će se javna tribina i panel rasprava pod nazivom ‘Tko se ne bi cijepio protiv raka?’ u četvrtak (09.11.) u 10.30 sati, u velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ (Mirogojska cesta 16).

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole. Cjepivo nije obavezno, stoga je edukacija opće populacije izrazito važna s ciljem informiranja roditelja i njihove djece o prednostima cijepljenja.

Na panelu će brojni stručnjaci raspravljati o svim utjecajima cijepljenja na zdravlje, potencijalnim strahovima i predrasudama koje su prisutne u javnosti, a sve u želji da se prevencijom smanji broj obolijevanja, kako od raka vrata maternice, tako i od drugih bolesti koje uzrokuje HPV virus.

“Grad Zagreb je, kao najveći sveučilišni grad u kojem živi najveći broj mladih ljudi u Hrvatskoj, među prvima prepoznao potrebu za edukacijom mladih o odgovornom spolnom ponašanju. Osobita pozornost u javno-zdravstvenim aktivnostima posvećena je upravo prevenciji HPV infekcije. U razdoblju od 2007. do danas pokrenuto je niz javnozdravstvenih programa i projekata u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i udrugama. Do uvođenja Nacionalnog programa cijepljenja, Grad Zagreb je podržavao devet godina edukaciju i cijepljenje učenica osmih razreda protiv HPV-a, osiguravajući financijska sredstva za cjepivo te provedbu kroz Službu za školsku i adolescentnu medicinu”, rekla je prof. log. univ. spec. Mirela Šentija Knežević, koordinatorica Programa u razdoblju od 2007. do 2017.godine.

Tribinu organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Komentiraj