Javna sjednica: Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju

Vrhovni sud u utorak će, na javnoj sjednici, razmatrati žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina zatvora, dok je Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu, kažnjen s dvije godine zatvora.

U obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda iz prosinca 2019. stoji da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za 10 milijuna eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Sud je zaključio da je Sanader pritom iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora.

Prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a tvrtka krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

Iz Uskoka su tada poručili da su zadovoljni osuđujućom presudom, no ipak su najavili žalbu na visinu kazne. Sanaderova braniteljica, s druge strane, poručila je da vjeruje da će Vrhovni sud ukinuti presudu zbog sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane. Mađarski MOL priopćio je da je razočaran presudom navodeći kako je u prijašnjim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Bila je to druga presuda Sanaderu za primanje MOL-ova novca, jer je ponovljeno suđenje u toj aferi zatražio Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Sanader je, podsjetimo, u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Vrhovni sud Sanaderu je u travnju 2019. godine povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka. Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sjednici 11. lipnja.

Komentiraj