Javio se Lavrov. Poručuje da ulazak Finske i Švedske u NATO-u neće ništa bitno promijeniti

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće ništa bitno promijeniti budući da dvije zemlje već dugo sudjeluju u vojnim vježbama saveza.

“Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a”, rekao je Lavrov.

“NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na istok. Tako da u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu.”

Podsjetimo, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je u utorak ujutro zahtjev u kojem se proglašava da se ta zemlja želi pridružiti NATO-u.

Taj potez označava formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om, okončavajući desetljeća vojne neutralnosti, prenosi CNN.

“Osjećaj je velik, vrlo ozbiljan, kao da smo došli do zaključka koji je najbolji za Švedsku”, rekla je Ann Linde. Dodala je da ne zna koliko će sve trajati, ali računaju da bi moglo potrajati do godinu dana. “Ova će prijava biti predana ovog tjedna, zajedno sa Finskom, za dan dva. Onda će je obraditi NATO”, dodala je.

U međuvremenu, objavljeno je da će finski parlament vjerojatno danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno. Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju. Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.

Komentiraj