JAVIO SE I ŠUSTAR “Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Predrag Šustar u srijedu je odbio razriješiti Borisa Jokića i ekspertne skupine koja je radila na kurikularnoj reformi.

“Kurikularna reforma ide dalje i u tome je dobila jednoglasnu potporu Vlade Republike Hrvatske. Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine. Ukoliko smo uistinu posvećeni provedbi cjelovite kurikularne reforme, preuzmimo odgovornosti koje su nam povjerene””, navodi se u kratkom priopćenju Minisrtarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Podsjetimo, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić i njegov stručni tim u srijedu su dali neopozive ostavke obrazloživši taj čin političkim pritiscima, uz poruku kako je njihova odluka konačna i kako razgovora o njoj nema.

“U ovom procesu mi trenutno nemamo dojam da postoji podrška nama kao skupini i povjerenje u nas kao ljude da vodimo ovaj proces dalje. Bili smo spremni u potpunosti na dijalog, bili smo spremni i na proširenje ove radne skupine, međutim ne možemo pristati na političke utjecaje bili oni s lijeva, desna ili iz centra. Struka mora uvijek biti ispred politike”, poručio je Jokić sa konferencije za novinare.

“Politički pritisak je u ovom slučaju jednostavan. Saborski Odbor je donio odluku o tome da se u određenim disciplinama proširi ekspertna radna skupina što ne bi bilo problematično da je na neki način bilo iskomunicirano. Međutim, ono što je tamo bilo napisano o tome što bi ta skupina trebala raditi ne odgovara opisima i prirodi onoga što ova reforma od početka jeste. U tim zaključcima piše da bi ta skupina treba određivati što u stručnoj raspravi prihvatiti, a što ne, a to sugerira zapravo na određene cenzorske postupke i vraća nas u doba komunizma gdje su moralno podobni bili birani u određena vijeća”, pojasnio je Jokić.

Komentiraj