“Jastreb” Kickl nominiran za predsjednika austrijskih slobodnjaka

Bivši ministar unutarnjih poslova Austrije i predstavnik desnog krila nacionalno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Herbert Kickl predložen je u ponedjeljak za predsjednika stranke.

Stranačkog ‘jastreba’ je jednoglasno predložilo predsjedništvo FPÖ-a. Novi šef stranke doznat će se na konvenciji 19. ovog mjeseca.

Kickl bi na tom mjestu trebao zamijeniti Norberta Hofera koji je prošlog tjedna dao ostavku nakon internih sukoba s Kicklom.

Kickl je u prvoj reakciji nakon nominacije najavio “novi početak“ za FPÖ.

Kickl predstavlja radikalni dio stranke koje se zalaže za strogi anitiuseljenički smjer. U posljednje vrijeme taj političar se profilira i kao najžešći kritičar vladinih mjera protiv pandemije koronavirusa.

Kickl slovi i kao najžešći kritičar kancelara Sebastiana Kurza (Austrijska narodnjačka stranka – ÖVP) u čijoj vladi je do raspada koalicije ÖVP/FPÖ zbog tzv. afere Ibiza 2019., bio ministar unutarnjih poslova.

Promatrači procjenjuju da će s Kicklom na čelu FPÖ krenuti još više u desno čime je eventualna nova koalicija s narodnjacima isključena.

Nakon nominacije Kicklu je čestitao kandidatski dvojac za kancelara njemačke desno-populističke Alternative za Njemačku (AFD) Alice Weidel i Tino Chrupalla koji također predstavljaju desno krilo svoje stranke.

“Bilo da se radi o useljeničkoj politici ili kritici lockdown-politike u Njemačkoj i Austriji, AfD i FPÖ slijede slične ciljeve“, stoji u čestitki.

FPÖ je na posljednjim izborima u Austriji 2019. osvojio 16 posto glasova i u ispitivanjima javnog mišljenja podržava ga oko 20 posto birača.

Komentiraj