Jasna Karačić: “To nije više lista čekanja već onemogućena zdravstvena zaštita koju pacijenti plaćaju, a ne mogu je dobiti”

Borba s koronavirusom traje već više od godinu i pol dana. No, pojavom koronavirusa druge bolesti nisu nestale. Zbog lockdowna neki su preventivni pregledi bili odgođeni, kontrole otkazane.

Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata rekla je u utorak da se u Bruxellesu odvija sastanak generalnih direktora bolnica koji su prikupili i analizirali probleme u europskim zdravstvenim sustavima kako bi vidjeli kolike su liste čekanja u odnosu na prošlu godinu i koliko su pacijenti izgubili.

“Ono što se vidi ovdje u Belgiji je da pacijenti na npr. magnetnu rezonancu koja je kod nas najveći problem čekaju oko mjesec dana, ta lista čekanja se produžila na dva mjeseca i njima je to bio alarm da moraju nešto mijenjati. Sastali su se da vide kako bi to promijenili jer im je neprihvatljivi da pacijent na jednu takvu pretragu toliko čeka. Odmah su napravili strategiju da svi uređaju rade 24 sata dnevno kako bi tu listu čekanja vratili na mjesec dana”, rekla je Jasna Karačić napominjući da je u Hrvatskoj situacija posve drugačija – na neke se pretrage čeka i po pola godine.

“Sada imamo informacije da se na neke pretrage čeka i po godinu i pol dana. Ja mogu odgovorno tvrditi da to nije više lista čekanja već onemogućena zdravstvena zaštita koju pacijenti plaćaju, a ne mogu je dobiti. To je jedan veliki problem o kojem već i Europa priča jer neke države nisu napravile korake koje trebaju napraviti da bi se omogućila zdravstva zaštita koja mora biti jer to je osnovno ljudsko pravo, a ne samo pravo iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i pravima pacijenata koji imamo u Hrvatskoj, već je to osnovno ljudsko pravo”, poručila je.

Ako zdravstvena zaštita nije dostupna, ističe, onda pacijenti mogu ići pred Sud za ljudska prava. Objašnjava i da je jedan od velikih problema i nerješavanje lista čekanja.

“Nema plana i programa da se te liste riješe, odnosno da se napravi protokol kako bi se pomoglo pacijentima, jer oni kod nas ne mogu otići kod liječnika privatno i kasnije dobiti refundaciju sredstava kao što se to radi ovdje u Belgiji i u još puno država, i onda su prisiljeni ili sami platiti pretragu ili čekati dvije godine kada im možda više uopće neće biti potrebna magnetska rezonanca”, zaključila je Jasna Karačić gostujući u ‘Studiju 4’ HTV-a.

Komentiraj