Tradicionalna rujanska vinska fešta i najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja – Jaskanske vinske svečanosti ove će se godine održati od 8. do 11. rujna, službeno predstavljanje održano je u prekrasnom ambijentu Šumskog dvora u Svetoj Jani u kleti koja je sagrađena 1656. godine za vrijeme obitelji Erdödy, a iz koje pogled seže na plešivičke vinske obronke i cijeli jaskanski kraj.

Jaskanske vinske svečanosti najavile su Gazde, Jasmin Stavros, Barabe, vinska kraljica Zagrebačke županije – Lucija Šember, jaskanski vinar Franjo Kolarić, direktorica TZGJ Ivana Herceg i domaćin, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

Zvonimir Novosel
Zvonimir Novosel sa zadovoljstvom je najavio ovogodišnje druženje

“Izuzetno mi je drago što konferenciju za novinare održavamo baš ovdje u Šumskom dvoru kojeg je još davno, u 17. stoljeću, grof Erdödy sagradio s namjerom da ovdje uživa u senzacionalnom pogledu, vinu, hrani i dobrom društvu, čiji primjer danas slijedimo i mi. Ukratko, uz odličnu glazbu i zabavu za sve uzraste, vrhunska vina, domaću hranu i prijateljsko druženje, od 8. do 11. rujna svi putevi vode u Jasku. Dobro nam došli!”, rekao je ovom prilikom domaćin Jaskanskih vinskih svečanosti, gradonačelnik Zvonimir Novosel te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s programom događanja, a istima je predstavljen i domaćin konferencije za novinare, jaskanski vinar Franjo Kolarić.

“Održavanje Jaskanskih vinskih svečanosti vrlo je važno zbog promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala prepoznatih ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini”, rekao je Franjo Kolarić.

Tako ovog rujna na jaskanskom Sajmištu sve posjetitelje očekuje najveselija atmosfera uz bogatu gastronomsku ponudu koja uključuje prezentaciju i degustaciju najboljih vina poznatih jaskanskih vinara.

Ceremonija otvaranja započet će u četvrtak 8. rujna u 18 sati tradicionalnom povorkom iz predivnog perivoja dvorca Erdödy prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 25. Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba, koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, Stipe Bučar.

“U sklopu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca. Osim toga, Udruženje obrtnika ove godine organizira humanitarnu akciju ”Obrtnici za obrtnika”. Obrtnici slastičari će izraditi četiri vrste štrudle: od sira, od grožđa, jabuka i šljiva koja će se dijeliti svim posjetiteljima, a sredstva prikupljena kao dobrovoljni prilog uručit će se jednom obrtniku koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi”, najavio je Stipe Bučar.

Za vrhunsku zabavu već prvog dana pobrinut će se Gazde, a uz bogat kulturno umjetnički program i razne sadržaje kroz četiri dana Svečanosti, u petak se očekuje nastup Dražena Zečića, Danijele Martinović u subotu, a Jasmin Stavros i Barabe ”zaključat” će šator u nedjelju, 11. rujna.

Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja, za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti svačiji ukus.

Gazde, Barabe i Jasmin Stavros poznate su glazbene zvijezde koje su se već dobro udomaćile u Jaski, a ovom su prilikom dokazali prisutnima da znaju i kuhati pripremivši, uz tajne sastojke, specijalitete: „Kraljevi zabave“ od trajbanih jaja i kotlovinu ”Gazde”. Važno je napomenuti i da je Jasmin Stavros ranije u vinotočju obitelji Tomac, snimio spot za novu pjesmu „Vino nek se toči“. Pozitivnoj atmosferi doprinijele su i članice udruge Women on wine te vinska kraljica Zagrebačke županije, Lucija Šember.

Tamburaški sastav Gazde otkrio je svoj recept za savršenu kotlovinu
Tamburaški sastav Gazde otkrio je recept za savršenu kotlovinu
Jasmin Stavros na snimanju spota
Jasmin Stavros na snimanju spota

Za kraj, gradonačelnik Zvonimir Novosel najavio je i “Berbu u Jaski”, koju 19. rujna organiziraju Udruga gradova u RH i Grad Jastrebarsko, u kojoj će sudjelovati gradonačelnici i gradonačelnice sa supružnicima, a sav prihod bit će namijenjen stipendiranju 10 najboljih studenata vinogradarstva u Republici Hrvatskoj.

Sve u svemu, puno je razloga da u rujnu posjetite Grad Jasku.

Vidimo se!

Program Jaskanskih vinskih svečanosti
Program Jaskanskih vinskih svečanosti

Komentiraj