‘Jarunski’ dron pripadao je ukrajinskim vojnim snagama

Bespilotna letjelica s bombom otela se kontroli te je umjesto na ruskim položajima u Ukrajini završila u Zagrebu

Nacional je od izvora bliskog Ministarstvu obrane saznao da je utvrđeno da dron koji se koncem prošlog tjedna srušio u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu pripada ukrajinskim vojnim snagama te da je imao bombu koja je bila namijenjena za aktivaciju na ruskim položajima u Ukrajini. Isti izvor Nacionalu je otkrio da je izvjesno kako se bespilotna letjelica otela kontroli te je umjesto na ruskim položajima u Ukrajini završila u Zagrebu, gdje je pala kada je ostala bez goriva. Ostaje nepoznato je li se letjelica otela kontroli zbog ljudske pogreške ili je došlo do tehničke greške na letjelici, zbog koje je i završila u Zagrebu.

Ovo otkriće pokazuje koliko je bilo opasno kad je državni vrh razgledavao mjesto na kojem je letjelica pala u četvrtak i u subotu se naslikavao ispred višemetarskog kratera u kojem se mogla nalaziti i neaktivirana eksplozivna naprava. To postavlja pitanje odgovornosti osiguranja visokih državnih dužnosnika koje je radilo procjenu koliko je sigurno bilo za državni vrh na čelu s premijerom da u subotu dođe do zagrebačkog Jaruna i mjesta pada drona.

Premijer Andrej Plenković s ministrom Tomom Medvedom na mjestu pada drona. FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Postojanje eksplozivne naprave u ponedjeljak navečer je potvrdio i premijer Andrej Plenković koji je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio da je ministar obrane Mario Banožić ispravno izvijestio javnost kada je u pitanju aviobomba koja se nalazila na letjelici. Plenković je u ponedjeljak navečer izjavio:

“Da, točno je ono što je rekao Banožić. Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Nakon što se ovo dogodilo u četvrtak, ja sam već u petak razgovarao s Macronom. Oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u nadgledanju našeg zračnog prostora. Nakon toga je francuski avion preletio hrvatsko nebo, a to će učiniti opet. Ja ću sutra posjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i s SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći. Očekujemo prijedloge vojske, Ministarstva obrane, za unaprjeđenje zaštite hrvatskog prostora.”

Premijer je rekao i da još uvijek nedostaje niz važnih informacija o srušenoj letjelici, odnosno da se ne zna tko je, zašto i kako poslao bombu te da su poduzete sve mjere osiguranja prilikom njegova posjeta mjestu nesreće. Za kraj je premijer još dodao:

“Je li bomba eksplodirala ili nije, ocijenit će stručnjaci. U svakom slučaju, sve što ste čuli od Banožića, nije bilo krivo. Budući da još traje istraga, stručnjaci su bili jasni i unisoni. Oni će vas upoznati sa svim detaljima. Prilikom pada te letjelice došlo je do eksplozije.”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner