Japanski premijer Abe potvrdio odgodu Olimpijskih igara u Tokiju

Japanski premijer Shinzo Abe potvrdio je da je postignut dogovor s Međunarodnim olimpijskim odborom o odgodi za godinu dana 32. ljetnih Olimpijski igara koje su se od 24. srpnja do 9. kolovoza trebale održati u Tokiju. Odgađaju se i Paraolimpijske igre koje su trebale trajati od 25. kolovoza do 6. rujna. Prva je to odgoda igara u mirnodobskom dobu odnosno od Drugog svjetskog rata.

“Predložio sam odgodu igara na godinu dana, a predsjednik Thomas Bach se s tom odlukom u potpunosti složio.”- izjavio je Abe u utorak na konferenciji za medije.

Dogovor kojeg bi poslijepodne formalno trebalo potvrditi izvršno tijelo MOO-a je postignut nakon video konferencije na kojoj su uz Abea prisustvovali i predsjednik odbora Thomas Bach, guverner Tokija Yuriko Koike, ministar sigurnosti Yoshihide Suga, predsjednik organizacijskog odbora OI Yoshiro Mori i ministrica zadužena za OI Seiko Hashimoto. Otvorena je mogućnost da se igre umjesto ljeta 2021. godine održe u proljeće iste godine.

Međunarodni olimpijski odbor je u svojoj službenoj izjavi objavio: “Na temelju informacija koje smo dobili od Svjetske zdrastvene organizacije predsjednik MOO-a Bach i japanski premijer Abe su zaključili da se igre zbog zaštite zdravlja sportaša, svih uključenih u igre, kao i međunarodne zajednice trebaju odgoditi na datum između kraja 2020. i ljeta 2021. godine.”

Igre se odgađaju zbog pandemije uzrokovane korona virusom koja je paralizirala veliki broj država, a usprkos velikim financijskim gubicima koje se predviđaju zbog odgode ona je donesena u interesu sportaša i posjetitelja u nadi da će se pandemija u narednom periodu uspjeti iskontrolirati.

 

Komentiraj