Japanski premijer Shinzo Abe u subotu je u Sydneyu s australskim kolegom Malcolmom Turnbullom razgovarao o jačanju vojnih veza i regionalnoj sigurnosti i obojica su izrazila predanost Transpacifičkom partnerstvu (TPP), sporazumu o slobodnoj trgovini što ga izabrani američki predsjednik dovodi u pitanje.

Abe je u Sydney stigao u petak navečer u sklopu turneje po četiri zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji s kojima Japan želi osnažiti odnose.

Nakon sastanka, dvojica čelnika kazala su da žele “snažniju suradnju” na području regionalne sigurnosti uključujući Južno kinesko more i Sjevernu Koreju.

Abe je rekao da su obojica predani nastavku rada na Transpacifičkom partnerstvu od čega novoizabrani američki predsjednik Donald Trump želi odustati.

“Na gospodarskom području, suglasili smo se da bi ponovno trebali pokazati važnost slobodne trgovine”, rekao je.

Dvojica čelnika dogovorila su sporazum o suradnji u području obrane koji će Australiji prvi put omogućiti prodaju streljiva japanskoj vojsci. Dogovorili su se i o održavanju zajedničkih vojnih vježbi i posjeta, u sklopu sporazuma koji bi trebao biti potpisan do kraja godine.

Dvije zemlje potpisale su i memorandum o razumijevanju na području sporta, pred Olimpijadu u Tokiju 2020.

Prošle godine Japan i Australija potpisali su sporazum o gospodarskom partnerstvu, koji omogućuje da se više od 97 posto australskih proizvoda uvozi u Japan bez carina, a nova smanjenja carina očekuju se i ove godine.

Abe u nedjelju odlazi iz Australije i turneju nastavlja posjetima Indoneziji i Vijetnamu.

Komentiraj